Království Planeta opic (05/2024)




Hodnocení: 70 % na ČSFD -> https://www.csfd.cz/film/834845-kralovstvi-planeta-opic/prehled/

Království Planeta opic (2024), nový přírůstek do slavné série, režírovaný Wesem Ballem, se odehrává 300 let po událostech posledního dílu. Film pokračuje v tradičním příběhu boje mezi opicemi a lidmi, tentokrát v novém světě, kde jsou opice dominantním druhem. V čele příběhu stojí nový opičí hrdina Noa, který se musí postavit tyranskému opičímu vládci.

Děj:

Film sleduje postapokalyptický svět, kde opice žijí v oddělených klanech a lidé přežívají v úkrytech. V centru příběhu je konflikt mezi opicemi a lidskými komunitami. Noa, mladý lidoop, se vydává na cestu, aby objevil pravdu o minulosti a pokusil se změnit budoucnost svého klanu. Film klade důraz na morální dilemata a filozofické otázky, které jsou pro sérii Planeta opic typické.

Herecké výkony a režie:

Režisér Wes Ball byl chválen za vizuální zpracování, které přineslo úchvatné scenérie a využilo prostředí zničených měst, která příroda pomalu získává zpět. Výkony herců, včetně Freyi Allan, byly oceněny, přičemž Noa, hlavní opičí postava, si získal divácké sympatie​.

Vizuální efekty a atmosféra:

Jednou z nejsilnějších stránek filmu je jeho vizuální zpracování. Scénografie a efekty vytvářejí působivý svět, kde se příroda vrátila na scénu. Studio Weta opět exceluje v práci s CGI, kdy animované opice působí naprosto realisticky. Nicméně někteří diváci poukazovali na absenci hlubších emocí a slabší příběhovou linii​(CSFD.cz).

Kritika a přijetí:

Film získal smíšené reakce. Zatímco vizuální stránka byla široce chválena, příběhově byl film označován za méně inovativní. Kritici oceňují pokračování série, ale zároveň zmiňují, že film nepřináší mnoho nového, a místy se opakuje​(CSFD.cz).

Závěrečné informace:

Délka filmu: 124 minut
Premiéra: 9. května 2024 (Česko)
Hlavní obsazení: Freya Allan, Peter Macon
Režie: Wes Ball
Země původu: USA






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com