Nesmrtelní – zázraky Egyptského muzea (05/2024)




Hodnocení: 70 % na CSFD ->  https://www.csfd.cz/film/1450471-nesmrtelni-zazraky-egyptskeho-muzea/prehled/

Nesmrtelní – zázraky Egyptského muzea je dokumentární film z roku 2023, který diváky zavádí do jednoho z nejvýznamnějších egyptologických muzeí světa, Egyptského muzea v Turíně. Režisérem snímku je Michele Mally a jako vypravěče můžeme slyšet Jeremyho Ironse. Dokument zachycuje nejen neocenitelné poklady starověkého Egypta, ale také nabízí fascinující pohled na historii a kulturní dědictví této pradávné civilizace.

Děj:

Film provádí diváky nejvýznamnějšími exponáty muzea, včetně sfing, soch, sarkofágů a drobných amuletů, které mapují 4000 let starou egyptskou historii. Exponáty jsou vyprávěny z perspektivy, která se snaží ukázat nejen jejich krásu, ale i jejich kulturní význam a roli v tehdejším životě. Součástí filmu je také návštěva dalších významných institucí, jako jsou muzea v Káhiře, Berlíně a Londýně, kde jsou uchovávány největší egyptské poklady, jako například Rosettská deska nebo busta královny Nefertiti.

Herecké výkony a režie:

V dokumentu není herecké obsazení, avšak vypravěčem je oscarový britský herec Jeremy Irons, jehož hlas přidává na hloubce a zážitku z filmu. Režisér Michele Mally dokázal zkombinovat krásu exponátů s historickými fakty a moderním zpracováním, čímž vytvořil poutavý film pro milovníky historie i běžné diváky.

Vizuální efekty a atmosféra:

Vizuální stránka filmu je jeho největší devízou. Snímky exponátů v muzeu jsou zpracovány s nevídanou precizností, díky čemuž mohou diváci vidět každý detail starověkých artefaktů. Kamera podtrhuje majestátnost a tajemnost starověkého Egypta, což v kombinaci s hudbou od Remo Anzovina vytváří pohlcující atmosféru.

Kritika a přijetí:

Dokument byl oceněn za svou vizuální krásu a odborný přístup k tématu. Na CSFD má film hodnocení 70 %, což dokazuje, že si získal příznivce jak mezi laiky, tak mezi milovníky historie​(CFD.cz).
Kritici vyzdvihují nejen obsah, ale i technické zpracování, které nabízí jedinečný pohled na exponáty, které běžně nelze vidět tak detailně.

Závěrečné informace:

Délka filmu: 86 minut
Premiéra: 13. května 2024 (Česko)
Hlavní obsazení: Jeremy Irons (vypravěč)
Režie: Michele Mally
Země původu: Itálie, Egypt






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com