Noční klid (05/2024)




Hodnocení: 62 % na CSFD ->> https://www.csfd.cz/film/1000610-nocni-klid/prehled/

Noční klid (2024) je český film režiséra Michala Hogenauera, který nabízí temné psychologické drama, zkoumající sílu paranoie a její vliv na lidskou mysl. Příběh se zaměřuje na manažera Pavla Gajdoše, který po zdánlivě bezvýznamném setkání na letišti začne pociťovat rostoucí strach a nejistotu, což ho postupně pohltí a změní jeho vnímání reality.

Děj
Pavel Gajdoš je úspěšný manažer, jehož život se náhle obrátí vzhůru nohama po setkání s neznámým mužem na letišti. To, co začíná jako obyčejné setkání, se postupně mění v paranoidní noční můru, kdy Pavel začíná vidět nebezpečí všude kolem sebe. Film sleduje jeho pomalý pád do spirály nedůvěry a strachu, kde se realita prolíná s jeho obavami a halucinacemi, což vede k tragickému konci.

Herecké výkony a režie
Herecké výkony v tomto minimalistickém snímku jsou přesvědčivé, přičemž hlavní roli Pavla ztvárňuje talentovaný český herec, který přesvědčivě zobrazuje postupný rozklad své postavy. Režisér Michal Hogenauer se zaměřuje na atmosféru a psychologickou hloubku, což vytváří dusivou a znepokojivou atmosféru, která diváka neustále udržuje v napětí. Film je natočen v komorním stylu, často s omezeným počtem postav a lokací, což přidává na intenzitě příběhu.

Vizuální efekty a atmosféra
Film exceluje ve vizuálním zpracování, přičemž velký důraz je kladen na hru světla a stínu, což podporuje temnou atmosféru snímku. Kamera využívá úzké prostory a tmu k vytvoření klaustrofobického prostředí, které dokonale odráží Pavlovu vnitřní úzkost a zmatek. Hudba a zvukové efekty jsou rovněž klíčovými prvky, které umocňují napětí a neklid.

Kritika a přijetí
Noční klid byl přijat různorodě. Zatímco někteří kritici ocenili hlubokou atmosféru a silný psychologický aspekt filmu, jiní ho kritizovali za předvídatelnost a pomalé tempo. Film získal na ČSFD hodnocení 62 %, což odráží smíšené reakce publika. Přesto si film našel své příznivce, kteří oceňují jeho originalitu a odvahu jít proti konvencím české filmové tvorby​(CSFD.cz).

Délka filmu: 78 minut
Premiéra: 23. května 2024
Hlavní obsazení: Pavel Gajdoš
Režie: Michal Hogenauer
Země původu: Česko






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com