Hrdí lvi: Postup (05/2024)




Hodnocení: 53 % na CSFD ->> https://www.csfd.cz/film/1520260-hrdi-lvi-postup/prehled/

Hrdí lvi: Postup (2024) je dokumentární film, který mapuje cestu české fotbalové reprezentace během kvalifikačního roku 2023. Tento snímek režisérů Petra Šedivého a Tomáše Kalouse nabízí pohled do zákulisí národního týmu, zaznamenává klíčové okamžiky na hřišti i mimo něj a ukazuje, jak se tým vyrovnával s výzvami na cestě k postupu. Dokument se zaměřuje nejen na vítězství a radost z úspěchu, ale i na těžké okamžiky, které tým musel překonat.

Děj
Film sleduje klíčové zápasy české fotbalové reprezentace v kvalifikaci na mistrovství Evropy, včetně dramatických momentů na hřišti a zákulisních situací, které formovaly týmový duch. Důležitou roli hraje i pohled do kabiny, kde trenéři a hráči řeší nejen taktické otázky, ale i osobní výzvy. Film tak nabízí autentický pohled na cestu, kterou tým prošel, aby si zajistil účast na evropském šampionátu.

Herecké výkony a režie
Dokument je silně postaven na skutečných výkonech hráčů a práci realizačního týmu. Režiséři Šedivý a Kalous využívají svůj talent pro zachycení emocí a napětí, které fotbal přináší. Film se nespoléhá pouze na fotbalové akce, ale přináší také intimní momenty, které odhalují charaktery hráčů a trenérů. Díky tomu dokument působí velmi osobně a přibližuje divákům fotbalový svět z neobvyklého úhlu.

Vizuální efekty a atmosféra
Film se může pochlubit dynamickým vizuálním stylem, který umocňuje napětí během zápasů i dramatické situace v zákulisí. Kamera často sleduje hráče v akci, ale také zachycuje důležité okamžiky v kabině nebo na tréninkovém hřišti. Atmosféra filmu je naplněna očekáváním a nadějí, což divákům umožňuje prožít klíčové momenty spolu s týmem.

Kritika a přijetí
Hrdí lvi: Postup se setkal s různorodým přijetím. Zatímco někteří diváci ocenili autentický pohled na fotbalový svět a emocionální hloubku dokumentu, jiní jej hodnotili jako průměrný, zejména kvůli tomu, že se místy nedostatečně věnoval dramatickým momentům a někdy působil zdlouhavě. Na ČSFD má film aktuální hodnocení 53 %, což naznačuje smíšené reakce publika​ (CSFD.cz).

Délka filmu: 92 minut
Premiéra: 28. května 2024
Režie: Petr Šedivý, Tomáš Kalous
Země původu: Česko






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com