Princezna na hrášku (05/2024)




Hodnocení: 18 % na CSFD ->> https://www.csfd.cz/film/1442802-princezna-na-hrasku/prehled/

Film Princezna na hrášku (2024) se pokouší přinést moderní adaptaci klasické pohádky do současného filmového prostředí, přičemž zachovává základní rysy původního příběhu. Bohužel se tato snaha nesetkala s pozitivním přijetím a recenze jsou spíše kritické, což se odráží i v nízkém hodnocení na CSFD.

Děj
Příběh sleduje mladou princeznu, která musí prokázat svou pravost pomocí klasického testu s hráškem pod matrací. Tento test však není jedinou překážkou, které musí čelit. V moderní verzi pohádky je kladen důraz na její vnitřní sílu a odhodlání, což má za cíl dodat příběhu hlubší smysl a poselství. Avšak dle kritiků tento pokus zůstal na povrchu a nedokázal plně využít potenciálu, který pohádka nabízí.

Herecké výkony a režie
Film režírovala Martina Adamcová, která se zároveň podílela na scénáři. Hlavní roli princezny ztvárnila Jasmína Houf, vedle ní se objevují známá jména jako Lucie Vondráčková, Dagmar Havlová a Pavel Kříž. Herecké výkony byly často kritizovány pro svou nevýraznost a nedostatečnou chemii mezi postavami. Kritici také zmínili, že režie trpěla nedostatkem soudržnosti, což vedlo k nevýrazné prezentaci příběhu.

Vizuální efekty a atmosféra
I když se film snaží zapůsobit vizuálními efekty a nádhernými scenériemi, které byly natočeny na krásných českých zámcích, ani tyto prvky nedokázaly zachránit celkovou atmosféru filmu. Některé scény byly dokonce označeny za amatérsky zpracované, což přispělo k celkově negativnímu dojmu.

Kritika a přijetí
Princezna na hrášku se setkala s velmi negativním přijetím jak od kritiků, tak od diváků. S hodnocením pouhých 18 % na ČSFD je zřejmé, že film zklamal očekávání mnoha fanoušků pohádek. Kritici poukazují na slabý scénář, nepřesvědčivé herecké výkony a nedostatek originality, což jsou faktory, které přispěly k tomu, že se snímek nepodařilo etablovat jako úspěšný pohádkový film.

Délka filmu: 82 minut
Premiéra: 30. května 2024
Hlavní obsazení: Jasmína Houf (princezna), Lucie Vondráčková, Dagmar Havlová, Pavel Kříž, Ladislav Korbel
Režie: Martina Adamcová
Země původu: Česko / Kanada






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com