Vzor (06/2024)




Hodnocení: 63% na ČSFD -> https://www.csfd.cz/film/1452258-vzor/prehled/

Vzor je české drama z roku 2023, které se zabývá citlivým a aktuálním tématem šikany mezi mladými lidmi. Film, který měl premiéru v červnu 2023, se věnuje životu Jana, dospívajícího chlapce, který se potýká s problémy doma i ve škole. Po rozvodu svých rodičů se Janova matka, která pracuje jako školní psycholožka, snaží udržet rodinu pohromadě, ale zároveň pomáhá Jakobovi, spolužákovi Jana, který se neúspěšně pokusil o sebevraždu. Situace se vyhrotí, když Jan vezme věci do vlastních rukou a rozhodne se vypořádat se šikanou sám.

Děj a hlavní postavy

Film sleduje příběhy několika protagonistů, kteří se potýkají s různými formami společenského tlaku. Hlavní hrdina, Marek (Vojtěch Kotek), je mladý muž, který se snaží najít rovnováhu mezi svou kariérou, rodinným životem a osobními ambicemi. Marek se ocitá ve složité situaci, kdy musí čelit otázkám o tom, co to znamená být „vzorem“ pro ostatní – jak v práci, tak v osobním životě.

Další důležitou postavou je jeho kolegyně Petra (Anna Fialová), která se snaží prosadit v prostředí plném předsudků a genderových stereotypů. Její příběh přináší do filmu důležitou diskusi o postavení žen ve společnosti a o tom, jaké oběti jsou často nutné pro dosažení osobního úspěchu.

Vizuální a hudební stránka

Vizuálně je Vzor zpracován velmi kvalitně, s důrazem na reálné prostředí a autentické zobrazení každodenního života v České republice. Film využívá přirozeného osvětlení a realistických kulis, což přidává na atmosféře a pomáhá divákům ponořit se do příběhu. Kamera se často zaměřuje na detaily tváří a gest, čímž podtrhuje emocionální hloubku postav.

Hudba v filmu hraje klíčovou roli, přičemž soundtrack kombinuje moderní elektronické prvky s tradičními českými melodiemi. Tento kontrast mezi starým a novým odráží hlavní téma filmu – hledání rovnováhy mezi tradicí a modernitou.

Kritika a přijetí

Vzor byl přijat s rozporuplnými reakcemi. Někteří diváci oceňovali film pro jeho hluboký pohled na společenské problémy a skvělé herecké výkony. Kritici vyzdvihovali především výkon Vojtěcha Kotka, který přinesl do role Marka autenticitu a emocionální hloubku. Anna Fialová také zazářila v roli Petry, kde její ztvárnění mladé ženy bojující s předsudky zanechalo silný dojem.

Nicméně film obdržel také kritiku za svůj pomalý tempo a někdy příliš předvídatelný děj. Některým divákům chyběla větší dynamika a akce, což způsobilo, že film nebyl pro všechny snadno stravitelný. Na ČSFD získal film hodnocení kolem 63 %, což odráží smíšené pocity jak kritiků, tak běžných diváků​(CSFD.cz).

Závěr

Vzor je filmem, který nabízí hluboký pohled na současnou českou společnost a problémy, které jsou často skryty pod povrchem. I když nemusí oslovit každého, jeho silné herecké výkony a autentické zobrazení života činí z tohoto snímku důležitý příspěvek k české kinematografii. Je to film, který vyvolává otázky a nutí diváky zamyslet se nad tím, jaké místo zaujímají v dnešním světě.

Délka filmu: 100 minut
Premiéra: 6. června 2024 (Česko)
Hlavní obsazení:

  • Vojtěch Kotek (Marek)
  • Anna Fialová (Petra)
  • Stanislav Majer
  • Jan Cina
  • Jiří Lábus

Režie: Jan Hřebejk
Žánr: Drama
Hudba: Janja Loncar
Kamera: Jan Šuster
Scénář: Jan Hřebejk
Země původu: Česko






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com