Příběh o princezně Kaguje (06/2024)




Hodnocení: 90% na ČSFD -> https://www.csfd.cz/film/334596-pribeh-o-princezne-kaguje/prehled/

Příběh o princezně Kaguje (The Tale of the Princess Kaguya) je japonský animovaný film z roku 2013, který vznikl pod taktovkou legendárního studia Ghibli. Režisérem tohoto mistrovského díla je Isao Takahata, jeden ze zakladatelů studia a autor mnoha významných animovaných filmů. Film je adaptací jednoho z nejstarších japonských literárních děl, „Příběhu o řezači bambusu,“ které pochází z 10. století.

Děj a hlavní postavy

Příběh se točí kolem tajemné dívky jménem Kaguja, kterou nalezne starý řezač bambusu uvnitř svítícího bambusového stvolu. Kaguja se rychle stává krásnou mladou ženou, která přitahuje pozornost mnoha nápadníků, včetně urozených šlechticů a samotného císaře. Kaguja však skrývá tajemství o svém původu a svém osudu, které se postupně odhaluje v průběhu filmu.

Film sleduje, jak se Kaguja snaží najít své místo ve světě, který ji obklopuje, a jak se vyrovnává s tlakem a očekáváními, které jsou na ni kladeny. Její příběh je plný emocí, krásy a melancholie, což je typické pro Takahatovy filmy, které často zkoumají složité lidské vztahy a emoce.

Vizuální a hudební stránka

Příběh o princezně Kaguje je známý svým jedinečným výtvarným stylem, který je inspirován tradiční japonskou malbou a kaligrafií. Animace je ručně kreslená, což dodává filmu jemnost a snovost, která dokonale ladí s pohádkovou atmosférou příběhu. Každý záběr je uměleckým dílem, které zachycuje krásu japonské přírody a kulturního dědictví.

Hudbu k filmu složil renomovaný skladatel Joe Hisaishi, který je známý svou dlouholetou spoluprací se Studiem Ghibli. Jeho hudba podtrhuje emocionální hloubku příběhu a přidává k filmu další vrstvu kouzla a melancholie.

Kritika a přijetí

Film byl velmi dobře přijat jak diváky, tak kritiky, kteří oceňovali nejen jeho výtvarný styl, ale také hluboké emocionální poselství. Příběh o princezně Kaguje byl nominován na Oscara v kategorii Nejlepší animovaný film, což jen potvrzuje jeho kvalitu a význam v kontextu světové kinematografie. Kritici vyzdvihovali zejména způsob, jakým Takahata přenesl starou japonskou legendu na plátno s úctou a zároveň inovativním přístupem.

Závěr

Příběh o princezně Kaguje je nejen nádherným filmem z hlediska vizuálního a hudebního zpracování, ale také hlubokým a dojemným příběhem o lidském životě, touze po svobodě a hledání vlastního místa na světě. Je to film, který osloví diváky všech věkových kategorií a zanechá v nich silný dojem díky své nadčasové kráse a univerzálním tématům.

Délka filmu: 137 minut
Premiéra: 23. listopadu 2013 (Japonsko), 2014 (Česko)
Hlavní obsazení (hlasy):

  • Aki Asakura (princezna Kaguya)
  • Takeo Chii (řezač bambusu)
  • Nobuko Miyamoto (řezačova žena)

Režie: Isao Takahata
Žánr: Animovaný, Drama, Fantasy
Hudba: Joe Hisaishi
Kamera: Keisuke Nakamura
Scénář: Isao Takahata (podle původní japonské legendy)
Země původu: Japonsko






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com