Horizont: Americká sága (06/2024)




Hodnocení: 77% na ČSFD -> https://www.csfd.cz/film/1290475-horizont-americka-saga/prehled/

Horizont: Americká sága (2024) je epický westernový film režírovaný Kevinem Costnerem, který se vrací k tématu, které ho proslavilo ve filmech jako Tanec s vlky. Tento film, první z plánovaných několika dílů, se odehrává během americké občanské války v 60. letech 19. století a zobrazuje rozkvět Ameriky prostřednictvím příběhů rodin, přátel i nepřátel, kteří byli součástí tohoto přelomového období.

Děj a hlavní postavy

Film sleduje různé postavy, které jsou propojeny jak osobními, tak historickými událostmi. V centru příběhu stojí několik rodin, jejichž osudy jsou ovlivněny válkou, expanzí na Západ a konflikty s původními obyvateli. Každý příběh odhaluje část komplexní mozaiky toho, jak vznikala moderní Amerika.

Kevin Costner nejen že režíroval, ale také hraje jednu z hlavních rolí, přičemž k němu se přidávají hvězdy jako Sienna Miller a Sam Worthington. Film se soustředí na osobní příběhy, ale zároveň poskytuje široký historický kontext, což divákům umožňuje nahlédnout do složitého období americké historie.

Vizuální a hudební stránka

Film je známý svou dechberoucí kinematografií, která dokonale zachycuje rozlehlé a divoké krajiny Ameriky 19. století. Kamera často sleduje postavy v přírodních scenériích, které podtrhují jejich osamělost a zároveň krásu světa, který se kolem nich mění.

Hudbu k filmu složil John Debney, který svou prací přidal další vrstvu emocionální hloubky, která pomáhá utvářet atmosféru každé scény. Hudební doprovod je klíčovým prvkem, který podporuje nejen dramatické momenty, ale také tiché, reflexivní scény, které přispívají k celkové atmosféře filmu.

Ohlasy a kritika

Navzdory vysokým očekáváním nebyl Horizont: Americká sága přijat zcela jednoznačně. Zatímco někteří kritici ocenili Costnerovu oddanost a poctivost, s jakou přistoupil k tvorbě tohoto velkolepého projektu, jiní považovali film za příliš dlouhý a roztříštěný. Navíc finanční neúspěch filmu způsobil, že plánovaná pokračování byla odložena, a spekuluje se o tom, že projekt by mohl být převzat streamovacími službami jako Netflix ​(ČSFD.cz)

Závěr

Horizont: Americká sága je filmem, který zaujme především fanoušky westernů a historických epik. I přes některé nedostatky představuje významný příspěvek do žánru, který si zaslouží pozornost nejen díky svému rozsahu, ale také díky hlubokému osobnímu zaujetí, které do něj Kevin Costner vložil.

Délka filmu, premiéra a hlavní obsazení

Délka filmu: 170 minut
Premiéra: 27. června 2024 (Česko)
Hlavní obsazení:

  • Kevin Costner
  • Sienna Miller
  • Sam Worthington
  • Isabelle Fuhrman
  • Giovanni Ribisi

Režie: Kevin Costner
Žánr: Western, Drama
Hudba: John Debney
Kamera: J. Michael Muro
Scénář: Kevin Costner
Země původu: USA






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com