Beetlejuice Beetlejuice (09/2024)




Hodnocení: ?% na CSFD -> https://www.csfd.cz/film/400742-beetlejuice-beetlejuice/prehled/

Po více než 35 letech od vydání kultovního hororu-komedie Beetlejuice z roku 1988 se režisér Tim Burton vrací k této ikonické postavě ve filmu Beetlejuice Beetlejuice (2024). Tento nový snímek přináší fanouškům ještě více černého humoru, démonického chaosu a nezaměnitelné vizuální estetiky, kterou Burton proslul.

Děj a atmosféra filmu

Film sleduje příběh tří generací rodiny Deetzových, které se po nečekané rodinné tragédii vracejí do svého domova ve Winter River. Lydii, dceru z původního filmu, stále pronásleduje Beetlejuice (Michael Keaton), jehož přítomnost obrátí její život znovu vzhůru nohama. Situace se ještě více komplikuje, když Lydiina vzpurná dospívající dcera Astrid objeví na půdě tajemný artefakt, který uvolní ještě větší nadpřirozené síly. Tyto síly začnou ovlivňovat nejen jejich dům, ale i celé městečko.

Burton opět využívá svou zálibu v praktických efektech a umně kombinuje temné, groteskní prvky s humorem, který je mu vlastní. Michael Keaton se vrací v roli Beetlejuice a přináší do postavy stejnou energii a drzost, které diváci milovali v původním filmu.

Návrat ikonických postav

Kromě Michaela Keatona se vrací také Winona Ryder jako Lydia, což potěší fanoušky, kteří si ji pamatují z prvního filmu. Do nového příběhu se připojuje také Jenna Ortega, která ztvárňuje Lydiinu dceru Astrid, a je jedním z klíčových článků děje. Její postava přináší do filmu nový, mladistvý pohled, který osvěží dynamiku původní rodiny Deetzových.

Vizuální styl a režie

Tim Burton zůstává věrný své osobité estetice, kterou charakterizují temné, až gotické kulisy, kombinované s extravagantními a absurdními prvky. Film je plný praktických efektů, což je v dnešní době digitálních triků spíše výjimkou, ale právě to dodává snímku autentickou atmosféru, kterou diváci od Burtona očekávají.

Zajímavosti o produkci

Původně plánovaný sequel měl název Beetlejuice Goes Hawaiian, ale k jeho realizaci nikdy nedošlo. Burton se k projektu vrátil až nyní, a jak sám prohlásil, pokračování chtěl natočit jen v případě, že se vrátí Michael Keaton​(ČSFD.cz).

Závěr

Beetlejuice Beetlejuice je film, který jistě potěší jak fanoušky původního snímku, tak nové diváky. Díky své unikátní směsi hororu, komedie a černého humoru je Tim Burton znovu připraven oslovit publikum s něčím výjimečným.

Délka filmu, premiéra a hlavní obsazení

Délka filmu: 105 minut
Premiéra: 5. září 2024 (Česko)
Hlavní obsazení:

  • Michael Keaton (Beetlejuice)
  • Winona Ryder (Lydia Deetz)
  • Jenna Ortega (Astrid Deetz)
  • Catherine O’Hara
  • Willem Dafoe

Režie: Tim Burton
Žánr: Komedie, Fantasy, Horor
Hudba: Danny Elfman
Kamera: Haris Zambarloukos
Scénář: Alfred Gough, Miles Millar
Země původu: USA






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com