Past (08/2024)



Hodnocení: 69 % na CSFD ->> https://www.csfd.cz/film/1325336-past/prehled/

Film „Past (2024)“ je nový thriller režiséra M. Night Shyamalana, který se odehrává na pozadí moderního rodinného konfliktu. S hlavními hvězdami jako jsou Josh Hartnett a Ariel Donoghue, tento film přináší napětí a emocionální hlubinu, jaké jsou pro Shyamalana typické. Tento snímek se odehrává během jediného večera v koncertní hale, kde se otec a dcera snaží přežít záhadné události, které je vtáhnou do nečekané pasti.

Děj

Příběh filmu „Past“ sleduje Joshe (Josh Hartnett) a jeho dceru, kteří společně navštíví koncert v malé hale. Když se však Joshe vrátí z toalety, zjišťuje, že koncertní hala se změnila na labyrint plný nebezpečí a intrik. Zatímco se snaží nalézt cestu ven, čelí stále děsivějším situacím, které odhalují skryté pravdy o jejich rodinném životě. Postupně se ukazuje, že za událostmi může stát něco mnohem temnějšího než jen náhoda.

Herecké Obsazení

V hlavních rolích excelují Josh Hartnett a Ariel Donoghue. Hartnett předvádí strhující výkon jako otec, který se snaží ochránit svou dceru za každou cenu. Donoghue jako jeho dcera přináší do příběhu nevinnost a odhodlání, které kontrastují s temnotou situace, ve které se ocitli.

Produkce a Režie

Režisér M. Night Shyamalan je známý svými nečekanými zápletkami a schopností budovat napětí. V „Pasti“ opět prokazuje svůj talent pro vytváření atmosféry, která diváky udrží na okraji sedadel. Produkce filmu byla výzvou zejména díky nutnosti natáčet v omezeném prostředí koncertní haly, což přidává k intenzitě a klaustrofobii celého snímku.

Vizuální Efekty a Atmosféra

Film se vyznačuje silnou atmosférou, která je podpořena pečlivou prací kamery a vizuálními efekty. Kameraman Sayombhu Mukdeeprom, známý svými pracemi na filmech jako „Dej mi své jméno“ a „Suspiria“, přináší do filmu intenzivní vizuální styl, který umocňuje napětí a pocit nevyhnutelného nebezpečí.

Emocionální Hloubka

Kromě napětí a vizuálních efektů nabízí „Past“ také hluboký emocionální příběh. Shyamalan se zaměřuje na složité rodinné vztahy, které se postupně odhalují během filmu. Tento prvek přidává filmu další rozměr, který osloví diváky hledající více než jen klasický thriller.

Přijetí a Hodnocení

Film „Past“ získal na ČSFD hodnocení 69 %. Kritici oceňují zejména silné herecké výkony, zejména Hartnetta, a schopnost filmu udržet diváka v neustálém napětí. Na druhou stranu někteří diváci poukazují na určité nelogičnosti ve scénáři, které však podle nich nijak výrazně nesnižují celkový zážitek z filmu.

Závěr

„Past“ je thriller, který by neměl uniknout pozornosti fanoušků napínavých filmů. Nabízí nejen silný příběh a intenzivní atmosféru, ale také hluboký pohled na lidské emoce a rodinné vztahy. Tento film je dalším důkazem toho, že M. Night Shyamalan stále umí překvapit a oslovit diváky.

Doplňující informace:

  • Délka filmu: 112 minut
  • Premiéra: 1. srpna 2024
  • Hlavní obsazení: Josh Hartnett, Ariel Donoghue, Chris Cooper, Saleka Shyamalan, Lily Rabe, Alfred Molina
  • Režie: M. Night Shyamalan
  • Země původu: USA
  • Žánr: Thriller, Drama
  • Hudba: Trevor Gureckis
  • Kamera: Sayombhu Mukdeeprom
  • Scénář: M. Night Shyamalan





Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com