Nikdy neříkej nikdy (08/2023)



Hodnocení: 65 % na ČSFD ->>  https://www.csfd.cz/film/1064162-nikdy-nerikej-nikdy/prehled/

„Nikdy neříkej nikdy“ je česká romantická komedie z roku 2023, která se zabývá osudy dvou rozdílných postav, jejichž životy se nečekaně propojí. Režisér Jiří Vejdělek přináší příběh plný humoru, lásky a druhých šancí, kdy je hlavním mottem to, že v životě nikdy není pozdě na změnu. Tento film přináší klasickou romantickou zápletku s lehkostí a českým humorem, která osloví široké publikum hledající zábavu a pozitivní náladu.

Děj a postavy:

„Nikdy neříkej nikdy“ sleduje příběh Martina (Jiří Langmajer), úspěšného architekta, který se po rozpadu svého dlouholetého manželství snaží znovu najít smysl života. I když se mu daří v práci, jeho osobní život je v troskách. Když se náhodou setká s Terezou (Tereza Ramba), svobodnou matkou, která se snaží najít rovnováhu mezi svou kariérou a výchovou syna, jejich životy se nečekaně propletou.

Tereza pracuje jako designérka a čelí výzvám spojeným s péčí o malého syna Toníka (Matyáš Řezníček), který svým zvídavým a energickým chováním dokáže udělat z každé situace komickou a někdy i komplikovanou záležitost. Zpočátku se Tereza s Martinem neshodují – jejich odlišné názory na život a lásku vedou k mnoha vtipným střetům. Martin se zpočátku brání jakémukoli emocionálnímu zapojení, zatímco Tereza hledá stabilitu a upřímnost.

Postupem času však zjišťují, že mají více společného, než si původně mysleli. Jejich vztah se začne rozvíjet a film sleduje, jak se oba snaží překonat své vlastní obavy, zranění z minulosti a nejistotu ohledně budoucnosti. Na pozadí jejich rozvíjejícího se vztahu se odehrává řada komických situací spojených s Martinovým pokusem přizpůsobit se životu se svobodnou matkou a malým dítětem.

Ondřej (Hynek Čermák), Martinův nejlepší kamarád, hraje ve filmu klíčovou roli jako komický prvek a důvěrník, který poskytuje rady (a často nevhodné nápady) o vztazích a ženách. Ondřejův uvolněný a nekomplikovaný přístup k životu je v ostrém kontrastu k Martinově pečlivé a organizované osobnosti, což přidává do filmu další vrstvu humoru.

Děj vrcholí sérií událostí, které testují vztah mezi Martinem a Terezou, kdy oba čelí rozhodnutím, která mohou změnit jejich životy. Film se zaměřuje na téma druhých šancí, sebepoznání a uvědomění si, že láska přichází v nejnečekanějších chvílích.

Žánr a kontext:

„Nikdy neříkej nikdy“ je romantická komedie s prvky rodinného dramatu. Film zkoumá téma hledání nové lásky po těžkých životních zkušenostech, a to s lehkostí a humorem, který je typický pro českou kinematografii. Režisér Jiří Vejdělek, známý pro své úspěšné komedie jako Ženy v pokušení nebo Muži v naději, se opět zaměřuje na vztahy mezi muži a ženami, přičemž jeho filmy často kombinují vtipné situace s emocionální hloubkou.

Film se snaží oslovit diváky, kteří hledají nejen zábavu, ale i poselství o tom, že nikdy není pozdě začít znovu. Zároveň zkoumá dynamiku vztahů mezi rodiči a dětmi, a to jak komickým, tak i dojemným způsobem.

Produkce a Režie:

Režisérem filmu je Jiří Vejdělek, jeden z nejúspěšnějších českých režisérů komedií. Vejdělek má dlouholetou zkušenost s vytvářením lehkých romantických komedií, které jsou v české kinematografii velmi oblíbené. „Nikdy neříkej nikdy“ nese jeho charakteristický styl kombinující humor, romanci a lehkou nadsázku.

Hudbu k filmu složil Jan P. Muchow, který svou hudbou dodává filmu lehkost a podporuje romantickou atmosféru klíčových scén. Hudba pomáhá vytvářet příjemnou a pozitivní náladu, která je pro film klíčová.

Doplňující informace:

Délka filmu: 105 minut
Premiéra: 22. června 2023 (ČR)
Hlavní obsazení:
Jiří Langmajer (Martin)
Tereza Ramba (Tereza)
Hynek Čermák (Ondřej)
Matyáš Řezníček (Toník)
Eliška Balzerová (Martinova matka)

Režie: Jiří Vejdělek
Země původu: Česká republika
Žánr: Romantická komedie, Rodinný film
Hudba: Jan P. Muchow
Scénář: Jiří Vejdělek






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com