Nevinný (08/2023)



Hodnocení: 72 % na ČSFD ->>  https://www.csfd.cz/film/1150037-nevinny/prehled/

„Nevinný“ je francouzské kriminální drama z roku 2022, které režíroval a napsal Louis Garrel. Film přináší kombinaci napětí, humoru a rodinného dramatu, když se hlavní hrdina zaplétá do světa zločinu, aby ochránil svou matku před špatnými rozhodnutími. Tato napínavá komedie plná zvratů se odehrává ve stylu moderního francouzského filmu, kde hlavní roli hrají osobní vztahy, morální dilemata a osudové chyby.

Děj a postavy:

„Nevinný“ sleduje příběh Abela (Louis Garrel), mladého muže, který vede klidný život, dokud jeho matka, Sylvie (Anouk Grinberg), neoznámí, že se zamilovala a chystá se znovu vdát. Problém je v tom, že její nový snoubenec Michel (Roschdy Zem) je bývalý vězeň, který nedávno opustil vězení. Abel má strach, že jeho matka dělá velkou chybu a snaží se ji chránit před nebezpečným mužem, který by mohl mít stále spojení se světem zločinu.

Michel se snaží dokázat, že chce začít nový život a že svou kriminální minulost nechal za sebou. Abel však není přesvědčen o jeho nevině a začíná svého budoucího nevlastního otce sledovat. Postupně se zaplétá do komplikovaných situací, kdy se jeho podezření o Michelově zločinecké aktivitě začínají zdát jako oprávněné. Abel se spolu se svou kamarádkou Clémence (Noémie Merlant) pokouší odhalit pravdu o Michelovi a zároveň ochránit svou matku před možným nebezpečím.

Film se postupně rozvíjí do napínavého příběhu, kdy Abel a Clémence zjišťují, že Michelův návrat do světa zločinu je více než jen podezření. Zároveň je však Michelova postava mnohem komplexnější, než by se mohlo zdát, a film se dotýká témat jako druhá šance, důvěra a rodinná loajalita. Michel se ocitá na křižovatce mezi svou minulostí a touhou začít nový život, zatímco Abel se snaží pochopit, jaký je skutečný charakter tohoto muže.

Děj vrcholí sérií dramatických událostí, kdy se Abel ocitá uprostřed situace, která ohrožuje nejen jeho vztah s matkou, ale také jeho vlastní život. Film střídá napětí s komediálními prvky, kdy se Abelův plán často zvrhává a vede k nečekaným a vtipným momentům.

Žánr a kontext:

„Nevinný“ spadá do žánru kriminálního dramatu s prvky komedie. Film zkoumá složitou dynamiku rodinných vztahů a otázku, zda lidé mohou skutečně uniknout své minulosti. V kontextu francouzské kinematografie jde o moderní příběh, který mísí napětí s humorem a citlivým zobrazením lidských emocí a slabostí.

Louis Garrel se zde jako režisér a hlavní postava soustředí na propojení dramatického a komediálního tónu, přičemž zůstává věrný tradici francouzských filmů, které často pracují s morálními dilematy a nejednoznačností lidských postav.

Produkce a Režie:

Režisérem filmu je Louis Garrel, který je známý nejen jako herec, ale také jako talentovaný režisér a scenárista. Garrel přináší do filmu osobitý styl, kdy kombinuje humor a drama s citem pro napětí a vztahovou dynamiku. Film nabízí skvěle zpracované postavy a charismatické herecké výkony, které přispívají k jeho emotivnímu dopadu.

Hudbu k filmu složil Grégoire Hetzel, jehož hudba podporuje atmosféru napětí a zároveň dodává filmu lehkost v jeho komediálních momentech.

Doplňující informace:

Délka filmu: 99 minut
Premiéra: 15. prosince 2022 (ČR)
Hlavní obsazení:
Louis Garrel (Abel)
Roschdy Zem (Michel)
Anouk Grinberg (Sylvie)
Noémie Merlant (Clémence)

Režie: Louis Garrel
Země původu: Francie
Žánr: Kriminální drama, Komedie
Hudba: Grégoire Hetzel
Scénář: Louis Garrel, Tanguy Viel






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com