Přízraky v Benátkách (09/2023)



Hodnocení: 70 % na ČSFD ->> https://www.csfd.cz/film/1251368-prizraky-v-benatkach/prehled/

Film „Přízraky v Benátkách“ je mysteriózní detektivní thriller z roku 2023, který režíroval a ve kterém hraje hlavní roli Kenneth Branagh. Tento snímek je volně inspirován románem „Hallowe’en Party“ od Agathy Christie a je třetím filmem, ve kterém Branagh ztvárňuje slavného belgického detektiva Hercula Poirota. Film se odehrává v poválečných Benátkách, kde se Poirot pokouší vyřešit záhadnou vraždu během spiritistické seance. Film kombinuje napínavou detektivní zápletku s prvky nadpřirozena.

Děj a postavy:

„Přízraky v Benátkách“ se odehrává ve slavném italském městě Benátky, které je známé svou mystickou atmosférou a spletitými kanály. Hlavní postavou je Hercule Poirot (Kenneth Branagh), který se po mnoha vyřešených případech rozhodl odejít do důchodu a žije v poklidném ústraní. Avšak jeho klid je narušen, když je pozván na spiritistickou seanci, která se má konat během Halloweenu v opuštěném paláci. Hostitelkou je známá médium Mrs. Reynolds (Michelle Yeoh).

Během seance dojde k vraždě a Poirot se ocitá uprostřed složitého případu, který kombinuje prvky nadpřirozena a lidské zločinnosti. Poirot, ač skeptický k nadpřirozeným jevům, musí vyřešit záhadnou vraždu a odhalit, zda jde skutečně o dílo duchů, nebo o další důmyslný zločin.

Mezi hlavní podezřelé patří Rowena Drake (Kelly Reilly), majitelka paláce, kde se seance koná, a její dcera, která se účastnila seance a má temnou minulost. Dále se ve filmu objevuje Dr. Ferrier (Jamie Dornan), místní lékař, který má své tajemství, a Leopold Ferrier (Jude Hill), jeho syn, jenž má zvláštní schopnost vidět věci, které ostatní nevidí.

Film zkoumá témata viny, zrady a tajemství skrytá v lidské duši, přičemž nechybí typická Poirotova brilantní dedukce a důmyslné řešení zločinů. Benátky se v tomto filmu stávají téměř samostatnou postavou, jejich mystická atmosféra je klíčová pro vybudování napětí a pocitu nebezpečí.

Žánr a kontext:

„Přízraky v Benátkách“ spadá do žánru mysteriózního thrilleru a detektivky s prvky hororu. Film se odklání od klasických detektivních příběhů Agathy Christie tím, že do zápletky přidává prvky nadpřirozena, což mu dodává napětí a nečekané zvraty. Stejně jako v předchozích filmech „Vražda v Orient expresu“ (2017) a „Smrt na Nilu“ (2022), Branaghova interpretace Poirota vyniká svou elegancí a smyslem pro dramatickou kompozici.

V kontextu adaptací Agathy Christie se jedná o modernější pojetí klasické detektivní zápletky, které osloví jak fanoušky klasických detektivek, tak i ty, kteří mají rádi prvky hororu a psychologického napětí.

Produkce a Režie:

Režisérem filmu je Kenneth Branagh, který je také představitelem Hercula Poirota. Branagh se do role slavného belgického detektiva vrátil již potřetí a zároveň přináší do filmu svůj osobitý režijní styl, který se vyznačuje silnou vizuální stránkou a důrazem na detaily. Film je plný působivých obrazů Benátek a atmosférických momentů, které podporují napětí a záhadu.

Hudbu k filmu složil Hildur Guðnadóttir, islandská skladatelka, která získala Oscara za hudbu k filmu Joker (2019). Její hudba podtrhuje mystickou a napjatou atmosféru filmu a dodává klíčovým scénám emocionální hloubku.

Doplňující informace:

Délka filmu: 103 minut
Premiéra: 14. září 2023 (ČR)
Hlavní obsazení:
Kenneth Branagh (Hercule Poirot)
Michelle Yeoh (Mrs. Reynolds)
Kelly Reilly (Rowena Drake)
Jamie Dornan (Dr. Ferrier)
Tina Fey (Ariadne Oliver)
Jude Hill (Leopold Ferrier)

Režie: Kenneth Branagh
Země původu: USA, Velká Británie
Žánr: Mysteriózní, Thriller, Horor
Hudba: Hildur Guðnadóttir
Scénář: Michael Green (adaptace podle románu Agathy Christie)






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com