EOS: Příběhy umění z Tokia (10/2023)



Hodnocení: 71 % na ČSFD ->> https://www.csfd.cz/film/1358103-eos-pribehy-umeni-z-tokia/prehled/

Film „EOS: Příběhy umění z Tokia“ je dokumentární snímek z roku 2023, který je součástí série Exhibition on Screen (EOS). Tento díl se zaměřuje na bohatou a fascinující historii umění v Tokiu a zkoumá vývoj japonské kultury a umění od starověkých tradic po moderní dobu. Film přináší jedinečný pohled na díla a umělce, kteří formovali estetiku Tokia a Japonska jako celku.

Děj a postavy:

„EOS: Příběhy umění z Tokia“ nabízí hloubkový pohled na uměleckou historii Tokia, počínaje jeho počátky jako malého města Edo až po jeho přeměnu v moderní metropoli, kterou dnes známe jako Tokio. Film se zaměřuje na významné milníky v umění, architektuře, literatuře a výtvarném umění, které definovaly vizuální a kulturní identitu Japonska.

V dokumentu se objevují díla slavných japonských umělců, jako jsou Hokusai, známý pro své dřevoryty, zejména ikonickou Velkou vlnu u pobřeží Kanagawy, a Hiroshige, jehož série „Sto slavných pohledů na Edo“ zachycuje krásu tehdejšího Tokia. Tyto a další významné postavy jsou představeny spolu s jejich díly, které formovaly japonské umění a jeho vývoj během období Edo (1603–1868), a to až po moderní umění 20. století.

Film se věnuje i tradičnímu umění, jako je čajový obřad, kaligrafie a keramika, a ukazuje, jak tyto formy umění stále ovlivňují moderní japonskou kulturu. Dále zkoumá vliv Západu na japonské umění během období Meidži a následný přechod k modernismu.

„EOS: Příběhy umění z Tokia“ se také zabývá významnými kulturními centry, jako jsou Muzeum Edo-Tokio a Tokijské národní muzeum, které hrají klíčovou roli v uchovávání a prezentaci japonského uměleckého dědictví. Diváci mají možnost nahlédnout do těchto institucí a dozvědět se více o jejich sbírkách a výstavách.

Žánr a kontext:

„EOS: Příběhy umění z Tokia“ spadá do žánru dokumentárního filmu s důrazem na umění a historii. Film je součástí série Exhibition on Screen, která je známá svými podrobnými dokumenty o významných uměleckých dílech a umělcích z celého světa. Tento konkrétní díl se zaměřuje na Tokio jako na centrum japonské kultury a zkoumá, jak se umění v tomto městě vyvíjelo v průběhu staletí.

V kontextu globálního umění a kinematografie nabízí film zajímavý pohled na japonskou estetiku a ukazuje, jak tradiční japonské umění ovlivnilo moderní svět. Film klade důraz na kulturní výměnu mezi Východem a Západem, zejména na japonský vliv na impresionisty, jako byli Vincent van Gogh nebo Claude Monet, kteří byli inspirováni japonskými dřevoryty.

Produkce a Režie:

Režisérem filmu je David Bickerstaff, zkušený tvůrce dokumentárních filmů o umění, který již dříve pracoval na několika dílech série Exhibition on Screen. Bickerstaff přináší pečlivě zpracovaný film s bohatými vizuálními detaily a komentáři odborníků na japonské umění, kteří pomáhají divákům lépe porozumět kontextu a významu jednotlivých děl.

Film je natočen s ohledem na autentické zobrazení japonského umění, přičemž mnoho scén bylo pořízeno v muzeích a kulturních centrech přímo v Tokiu. Film doprovází hudba inspirovaná tradiční japonskou hudbou, která umocňuje atmosféru a spojuje diváky s uměním prezentovaným na obrazovce.

Doplňující informace:

Délka filmu: 90 minut
Premiéra: 12. září 2023 (ČR)
Hlavní postavy (dokumentární):
Katsushika Hokusai (představení díla)
Utagawa Hiroshige (představení díla)
Taro Okamoto (představení moderního umění)
Masato Odaka (kurátor Tokijského národního muzea)
Yoichi Shiroi (historik umění)

Režie: David Bickerstaff
Země původu: Velká Británie
Žánr: Dokumentární, Umění
Hudba: Anže Rozman
Kamera: Tim Pollard
Scénář: Phil Grabsky






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com