Zabijáci rozkvetlého měsíce (10/2023)



Hodnocení: 84 % na ČSFD ->> https://www.csfd.cz/film/594507-zabijaci-rozkvetleho-mesice/prehled/

Film „Zabijáci rozkvetlého měsíce“ (Killers of the Flower Moon) je americké historické kriminální drama z roku 2023 režírované Martinem Scorsesem. Film je inspirován skutečnými událostmi a zkoumá temnou kapitolu americké historie, kdy v 20. letech 20. století docházelo k vraždám členů kmene Osage, který se stal terčem násilí kvůli ropnému bohatství. Film nabízí komplexní příběh o chamtivosti, vraždách a spravedlnosti.

Děj a postavy:

„Zabijáci rozkvetlého měsíce“ se odehrává v Oklahomě ve 20. letech 20. století, kdy byl kmen Osage jedním z nejbohatších domorodých kmenů v USA díky ropě objevené na jejich půdě. Tento náhlý zisk bohatství však přitáhl pozornost chamtivců, kteří byli ochotni jít za ziskem jakýmkoli způsobem, včetně vražd.

Hlavní postavou je Ernest Burkhart (Leonardo DiCaprio), válečný veterán, který se po návratu z první světové války usadí v Oklahomě. Ernest se ožení s Mollie Kyleovou (Lily Gladstone), členkou kmene Osage. Zpočátku se zdá, že Ernest miluje svou manželku a jejich společný život je šťastný, ale jeho vztah s manipulativním strýcem Williamem Haleem (Robert De Niro), místním mocipánem a podnikatelem, ho zaplete do spiknutí s cílem získat kontrolu nad ropnými bohatstvími Osageů.

Film postupně odkrývá děsivou sérii vražd členů kmene Osage, jejichž bohatství se stává cílem systematického násilí. Mollie si uvědomuje, že její rodina je v nebezpečí, a začíná podezřívat, že i její manžel Ernest je zapletený do zločinů, které jsou páchány na jejích blízkých. Ernest se ocitá v morálním dilematu, kdy musí čelit volbě mezi loajalitou k rodině a láskou k manželce.

Do vyšetřování vražd se zapojuje i nově vzniklý Federální úřad pro vyšetřování (FBI), v jehož čele stojí Tom White (Jesse Plemons), který se snaží odhalit spiknutí stojící za vraždami Osageů. Film sleduje napětí mezi domorodými obyvateli, místními bílými osadníky a vládními úřady, které se pokoušejí získat kontrolu nad bohatstvím.

Žánr a kontext:

„Zabijáci rozkvetlého měsíce“ spadá do žánru historického kriminálního dramatu. Film zkoumá období 20. let 20. století, kdy se kmen Osage stal obětí systematického násilí a vražd kvůli svému bohatství. Film klade důraz na otázky spravedlnosti, chamtivosti, korupce a rasismu v tehdejší společnosti. Režisér Martin Scorsese, známý svým citem pro napětí a psychologické drama, přináší do filmu silnou atmosféru, která připomíná jeho dřívější díla, jako například „Mafiáni“ nebo „Irčan“.

V kontextu americké historie film zkoumá málo známou kapitolu, kdy bohatství Osageů přilákalo zájem zločinců a spekulantů, kteří byli ochotni jít za svými cíli přes mrtvoly. Film zároveň zobrazuje počátky FBI, která v té době teprve začínala formovat své operace a metody vyšetřování.

Produkce a Režie:

Režisérem filmu je Martin Scorsese, který je jedním z nejvýznamnějších režisérů v historii filmu. Scorsese je známý pro své detailní a napínavé filmy o kriminalitě, moci a lidské morálce. „Zabijáci rozkvetlého měsíce“ je jeho další velkolepý projekt, kde kombinuje historickou přesnost s dramatickým napětím. Scénář filmu napsal Eric Roth podle stejnojmenné knihy Davida Granna.

Film se vyznačuje velkolepou vizuální stránkou a silnými hereckými výkony, především od Leonarda DiCapria, Roberta De Nira a Lily Gladstone, kteří podávají strhující výkony. Kameru měl na starosti Rodrigo Prieto, jehož vizuální styl zachycuje krásu i brutalitu oklahomských scenérií.

Doplňující informace:

Délka filmu: 206 minut
Premiéra: 20. října 2023 (USA), 19. října 2023 (ČR)
Hlavní obsazení:
Leonardo DiCaprio (Ernest Burkhart)
Lily Gladstone (Mollie Kyleová)
Robert De Niro (William Hale)
Jesse Plemons (Tom White)
Tantoo Cardinal (Lizzie Q)
Brendan Fraser (W. S. Hamilton)

Režie: Martin Scorsese
Země původu: USA
Žánr: Historické kriminální drama
Hudba: Robbie Robertson
Kamera: Rodrigo Prieto
Scénář: Eric Roth, Martin Scorsese (podle knihy Davida Granna)






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com