Moje nová tvář (10/2023)



Hodnocení: 66 % na ČSFD ->>  https://www.csfd.cz/film/1400795-moje-nova-tvar/prehled/

Film „Moje nová tvář“ je francouzské psychologické drama z roku 2023, které sleduje příběh ženy, jež se po vážné nehodě podrobí experimentální plastické operaci, která radikálně změní její vzhled. Film zkoumá hluboká témata identity, osobního sebepřijetí a vnitřní transformace ve světě posedlém vzhledem a dokonalostí.

Děj a postavy:

Moje nová tvář se zaměřuje na příběh Claire (hraje ji Agathe Rousselle), mladé ženy, která utrpí vážné zranění obličeje při automobilové nehodě. Její život se náhle změní, když se musí vyrovnat nejen s fyzickou bolestí, ale i s psychologickými důsledky, které jí přináší její zjizvená tvář. Claire, která byla dříve úspěšnou modelkou, ztrácí svou kariéru a sebevědomí. Po těžkém období, kdy se stáhne do sebe a uzavře se před světem, jí však přichází nabídka na experimentální plastickou operaci, která by mohla změnit nejen její tvář, ale i celý její život.

Operace, kterou vede renomovaný chirurg Dr. Meyer (Vincent Lindon), slibuje Claire novou šanci na normální život. Když se však po úspěšné operaci probudí, Claire zjistí, že její nová tvář je dokonalá, ale zároveň cizí. Navzdory fyzické proměně se začíná cítit ještě více odcizená od sebe sama. Film sleduje její vnitřní boj s tím, jak se vyrovnává s tím, kdo je nyní, a zda její vnější proměna skutečně změnila to, jak vnímá samu sebe.

Vedle psychologického dramatu o identitě a krizi sebeuvědomění se film také zaměřuje na vztah mezi Claire a Dr. Meyerem, který ji nejen operoval, ale také se snaží pochopit její vnitřní boj. Meyer má sám vlastní démony, které se v průběhu filmu odhalují, a jejich vztah se stává klíčovým pro vývoj děje.

Film se postupně proměňuje v silné psychologické drama, které zkoumá, zda vnější krása může skutečně přinést vnitřní klid, nebo zda je opravdová změna možná jen zevnitř.

Žánr a kontext:

„Moje nová tvář“ spadá do žánru psychologického dramatu s prvky thrilleru. Film zkoumá moderní posedlost fyzickým vzhledem, krásou a identitou v kontextu současné společnosti. Zároveň se zabývá otázkami, jak velký vliv má vnější vzhled na vnímání sebe sama a na vztahy s ostatními lidmi. Tento film nabízí hluboký pohled na lidskou psychiku a otázky vnímání vlastního těla v době, kdy je krása a dokonalost vyzdvihována jako ideál.

V kontextu francouzské kinematografie navazuje „Moje nová tvář“ na tradici filmů, které se zabývají osobními krizemi a psychologickými proměnami, jako jsou například filmy Françoise Ozona nebo Jacquese Audiarda. Film také odkazuje na klasické evropské filmy, které se zaměřují na téma identity, jako je například „Ostře sledované vlaky“ nebo „Persona“.

Produkce a Režie:

Režisérem filmu je Didier Le Pêcheur, který je známý svými dramaty o osobních krizích a vztazích. Le Pêcheur se zaměřuje na jemné vykreslení psychologických změn postav a na otázky sebepřijetí a identity. Scénář napsala Isabelle Carré, která se nechala inspirovat skutečnými příběhy lidí, kteří podstoupili plastické operace a museli se vyrovnat s tím, jak je tato proměna ovlivnila psychicky i fyzicky.

Film byl natáčen převážně v Paříži, přičemž velký důraz byl kladen na vizuální styl a atmosféru, která zdůrazňuje pocity odcizení a izolace hlavní postavy. Hudbu k filmu složil Arnaud Rebotini, který vytváří temnou a znepokojivou zvukovou kulisu, která doplňuje Clairein vnitřní boj.

Doplňující informace:

Délka filmu: 105 minut
Premiéra: 15. září 2023 (Francie)
Hlavní obsazení:
Agathe Rousselle (Claire)
Vincent Lindon (Dr. Meyer)
Léa Drucker (Julie, Claireina přítelkyně)
Jonathan Cohen (Marc, Clairein bývalý partner)
Camille Cottin (psycholožka)
Isabelle Huppert (Claireina matka)

Režie: Didier Le Pêcheur
Země původu: Francie
Žánr: Psychologické drama
Hudba: Arnaud Rebotini
Kamera: Guillaume Schiffman
Scénář: Isabelle Carré






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com