Jiříkovo vidění (11/2023)



Hodnocení: 72 % na ČSFD ->> https://www.csfd.cz/film/1376064-jirikovo-videni/prehled/

Film „Jiříkovo vidění“ je český fantasy film z roku 2022, který sleduje příběh mladého chlapce Jiříka, který se po nečekaném objevu ocitne ve světě plném magických tvorů a nevysvětlitelných jevů. Film si získal diváky svou kouzelnou atmosférou, vizuálními efekty a citlivým zpracováním témat jako jsou odvaha, přátelství a boj mezi dobrem a zlem.

Děj a postavy:

Film „Jiříkovo vidění“ se zaměřuje na příběh Jiříka, obyčejného kluka z malého českého městečka, který jednoho dne při procházce v lese najde starodávný amulet. Tento nález otevře bránu do magického světa, kam se Jiřík nečekaně dostane. V tomto světě jsou skryti tvorové, o kterých si lidé mysleli, že existují pouze v pohádkách a legendách. Jiřík (hraje ho Matěj Hádek) musí čelit mnoha zkouškám, odhalovat tajemství amuletu a zároveň se vypořádat s temnými silami, které ohrožují jak svět magie, tak svět lidí.

Po jeho boku stojí kouzelný průvodce Zefyr (hraje ho Jan Budař), který zná všechna tajemství tohoto světa a pomáhá Jiříkovi rozluštit prastaré záhady. Další klíčovou postavou je princezna Vlasta (hraje ji Tereza Ramba), která má vlastní tajemství a pomáhá Jiříkovi nejen s jeho úkolem, ale i s pochopením, co to znamená být hrdinou. Jiříkův protivník, temný mág Kaleb (v podání Karla Dobrého), se snaží získat amulet, aby zničil oba světy a nastolil chaos.

Děj filmu je plný zvratů a napínavých momentů, kdy Jiřík musí čelit nebezpečným tvorům a hádankám, které vedou k závěrečnému střetu mezi dobrem a zlem. Cestou se naučí důležité životní lekce o odvaze, přátelství a zodpovědnosti. Film se postupně proměňuje v příběh o dospívání a hledání vlastního místa ve světě, přičemž magický svět slouží jako metafora pro překonávání vnitřních i vnějších překážek.

Žánr a kontext:

„Jiříkovo vidění“ spadá do žánru fantasy dobrodružství s prvky rodinného filmu. Je inspirován českými pohádkami, mýty a legendami, což mu dává specifickou atmosféru a kouzlo, které je blízké českým divákům. Film je zároveň moderní interpretací tradičního fantasy, která kombinuje klasické motivy jako boj dobra proti zlu s osobním růstem hlavního hrdiny. V české kinematografii jde o jeden z mála filmů, které se zaměřují na fantasy žánr a snaží se přinést něco nového do oblasti dětských a rodinných filmů, přičemž využívá moderní filmové technologie a vizuální efekty, aby přitáhl i mladší publikum.

Produkce a Režie:

Režisérem filmu je Marek Najbrt, který je známý svou prací na českých dramatických filmech i komediích. „Jiříkovo vidění“ představuje jeho první větší počin v oblasti fantasy, přičemž jeho cit pro detail a budování atmosféry se promítá do každé scény. Scénář napsali Marek Najbrt a Robert Geisler, kteří se inspirovali nejen tradičními českými pohádkami, ale také zahraničními fantasy příběhy, jako jsou díla J.R.R. Tolkiena a C.S. Lewise.

Film byl natáčen na různých malebných lokacích v České republice, včetně Kokořínska, Českého ráje a Adršpašských skal, které dodávají filmu autentickou atmosféru pohádkového světa. Vizuální efekty a magická stvoření byla vytvořena v úzké spolupráci s českými i zahraničními odborníky na CGI, což pomohlo vytvořit vizuálně poutavou podívanou.

Doplňující informace:

Délka filmu: 112 minut
Premiéra: 14. dubna 2022 (ČR)
Hlavní obsazení:
Matěj Hádek (Jiřík)
Jan Budař (Zefyr)
Tereza Ramba (Vlasta)
Karel Dobrý (Kaleb)
Jiří Lábus (Moudrý král)
Simona Babčáková (Kouzelníková)

Režie: Marek Najbrt
Země původu: Česká republika
Žánr: Fantasy, Dobrodružný
Hudba: Karel Havlíček
Kamera: Martin Štrba
Scénář: Marek Najbrt, Robert Geisler






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com