Marvels (11/2023)



Hodnocení: 64 % na ČSFD ->> https://www.csfd.cz/film/844722-marvels/prehled/

Film „The Marvels“ je americký superhrdinský film z roku 2023, který sleduje dobrodružství tří hrdinek ze světa Marvel Cinematic Universe (MCU). Hlavními postavami jsou Carol Danvers (Captain Marvel), Kamala Khan (Ms. Marvel) a Monica Rambeau, které musí společně čelit nové hrozbě. Film si získal popularitu díky svému propojení s dřívějšími filmy a seriály MCU a svému důrazu na týmovou dynamiku mezi hlavními hrdinkami.

Děj a postavy:

Film se zaměřuje na osudy tří hrdinek: Captain Marvel, Ms. Marvel a Monicy Rambeau. Poté, co začnou jejich schopnosti záhadně přepínat mezi sebou, musí se naučit spolupracovat a zjistit, proč se to děje. Carol Danvers (Brie Larson), známá jako Captain Marvel, je mocná hrdinka s nadlidskou silou a schopností létat. Kamala Khan (Iman Vellani), známá jako Ms. Marvel, je teenagerka a fanoušek superhrdinů, která nedávno objevila své schopnosti měnit velikost a tvar svého těla. Monica Rambeau (Teyonah Parris) je agentka S.W.O.R.D., která získala své schopnosti v seriálu „WandaVision“, což jí umožňuje ovládat elektromagnetické spektrum. Hlavní zápletkou je, jak se tyto tři ženy musí spojit, aby čelily mimozemské hrozbě, kterou představuje záhadná Kree válečnice Dar-Benn (hraje ji Zawe Ashton). Postupně zjišťují, že jejich schopnosti jsou propojeny, což je nutí spolupracovat, aby zastavily katastrofu, která hrozí Zemi a vesmíru.

Žánr a kontext:

„The Marvels“ spadá do žánru akčního superhrdinského filmu a je součástí širšího univerza MCU. Film je přímým pokračováním několika projektů z MCU, včetně „Captain Marvel“ (2019), seriálu „Ms. Marvel“ a „WandaVision“. Tento film se řadí mezi ty, které zdůrazňují důležitost spolupráce mezi hrdiny a nabízí zábavnou směs akce, humoru a dramatických momentů. V kontextu Marvel filmového průmyslu je „The Marvels“ důležitou součástí fáze 5 MCU a dále rozvíjí vesmírnou část tohoto univerza, stejně jako jednotlivé postavy, které mají potenciál hrát klíčovou roli v budoucích příbězích.

Produkce a Režie:

Režisérkou filmu „The Marvels“ je Nia DaCosta, která se stala první černošskou ženou, jež režírovala film pro Marvel Studios. DaCosta je známá svou prací na hororovém filmu „Candyman“ (2021), který sklidil pozitivní ohlasy. Produkce filmu byla vedena Kevinem Feigem, prezidentem Marvel Studios, který je zodpovědný za úspěch MCU. Scénář napsali Megan McDonnell, Elissa Karasik, Zeb Wells a Nia DaCosta, čerpající inspiraci z komiksů o Captain Marvel a Ms. Marvel. Film se natáčel převážně ve Velké Británii a Itálii a používá rozšířené vizuální efekty pro zobrazení vesmírných bitev a superhrdinských schopností.

Doplňující informace:

Délka filmu: 105 minut
Premiéra: 10. listopadu 2023 (USA), 16. listopadu 2023 (ČR)
Hlavní obsazení:
Brie Larson (Carol Danvers / Captain Marvel)
Iman Vellani (Kamala Khan / Ms. Marvel)
Teyonah Parris (Monica Rambeau)
Zawe Ashton (Dar-Benn)
Samuel L. Jackson (Nick Fury)
Park Seo-joon (Princ Yan)

Režie: Nia DaCosta
Země původu: USA
Žánr: Akční, Dobrodružný, Sci-fi
Hudba: Laura Karpman
Kamera: Sean Bobbitt
Scénář: Megan McDonnell, Elissa Karasik, Zeb Wells, Nia DaCosta






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com