Blix Not Bombs (11/2023)



Hodnocení: 65 % na ČSFD -> https://www.csfd.cz/film/1321510-blix-nie-bomby-diplomat-a-vojna/prehled/

Film Blix Not Bombs je dokumentární snímek režisérky Grety Stocklassa, který sleduje život a kariéru švédského diplomata Hanse Blixe, bývalého hlavního zbrojního inspektora OSN. Blix se stal významnou postavou během globální krize v době po 11. září 2001, kdy vedl vyšetřování, zda Irák vlastní zbraně hromadného ničení. Film zkoumá nejen jeho kariéru, ale i otázky o roli diplomacie v současném světě a o tom, jaký odkaz Blix zanechá budoucím generacím.

Děj a postavy:
Dokument nabízí rozhovory s Blixem, který reflektuje své rozhodující okamžiky během irácké krize a invaze USA do Iráku v roce 2003. Stocklassa klade důraz na Blixovu roli jako diplomata, který stál před obrovským politickým tlakem, a zároveň na jeho lidskou stránku, kdy se pokouší pochopit složité politické a morální otázky, s nimiž se musel potýkat. V některých částech filmu se režisérka sama snaží vstoupit do vyprávění, což někteří recenzenti označili za rušivé​.

Žánr a kontext:
Film patří do žánru politických dokumentů a nabízí hluboký vhled do mezinárodní diplomacie, přičemž se zabývá složitými tématy války, politických extrémů a míru. Stocklassa zkoumá nejen samotné události kolem invaze do Iráku, ale také širší otázky o moci a odpovědnosti světových lídrů. Hans Blix není vylíčen jako hrdina ani jako padouch, což filmu dodává morální komplexitu​.

Produkce a Režie:
Režisérkou filmu je česko-švédská dokumentaristka Greta Stocklassa, která se ve svých filmech často věnuje otázkám identity a morálních dilemat. Tento snímek je jejím druhým celovečerním dokumentem, po debutu Kiruna – překrásný nový svět (2019). Film vznikl v koprodukci České republiky, Německa a Švédska​.

Doplňující informace:

  • Délka filmu: 85 minut
  • Premiéra: 9. listopadu 2023 (ČR)
  • Režie: Greta Stocklassa
  • Země původu: Česko, Německo, Švédsko
  • Žánr: Dokumentární
  • Hudba: Pavel Jan
  • Kamera: Stanislav Adam
  • Scénář: Greta Stocklassa





Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com