Jeff Koons – intimní portrét (11/2023)



Hodnocení: 56 % na ČSFD ->> https://www.csfd.cz/film/1406186-jeff-koons-intimni-portret/prehled/

Jeff Koons – intimní portrét je dokumentární snímek z roku 2023, který se hluboce zaměřuje na život a tvorbu jednoho z nejvlivnějších a nejspornějších umělců moderního umění, Jeffa Koonse. Režisér Pappi Corsicato odhaluje umělcovu osobnost i jeho pracovní procesy a nabízí pohled do zákulisí jeho tvorby, včetně jeho slavného ateliéru v New Yorku, kde Koonsova díla vznikají za pomoci mnoha asistentů. Snímek poskytuje přístup do Koonsova soukromého života, kdy nás zavádí do jeho rodinného domu v Pensylvánii a na jeho cesty po významných výstavách po celém světě, včetně Kataru a řeckého ostrova Hydra​.

Děj a postavy:
Tento dokument se zaměřuje nejen na Koonsovu kariéru, ale i na jeho osobní život, včetně jeho komplikovaného vztahu s bývalou manželkou, pornografickou herečkou Ilonou Staller, známou jako Cicciolina. Snímek představuje Koonsovy slavné sochy, jako jsou Balónkový pes, Play-Doh či Michael Jackson a bubliny. Kromě oslavných tónů však dokument čelí kritice za nedostatek vyvážené perspektivy a za přílišnou glorifikaci umělcova života​.

Žánr a kontext:
Film patří do žánru uměleckých dokumentů a poskytuje divákům intimní pohled na svět kontroverzního umělce, jehož díla často vyvolávají vášnivé debaty. Dokument se věnuje Koonsově výjimečné kariéře, která trvá už několik desetiletí a zahrnuje mnohé mezinárodní úspěchy, ale i skandály​.

Produkce a Režie:
Režisér Pappi Corsicato, italský filmař, je známý svými výtvarnými dokumenty, které se zaměřují na detailní zobrazení umělecké tvorby. V tomto snímku zkoumá motivace a inspirace, které pohánějí Koonsovu nekonvenční kreativitu​.

Doplňující informace:

  • Délka filmu: 90 minut
  • Premiéra: 13. listopadu 2023 (ČR)
  • Režie: Pappi Corsicato
  • Země původu: Itálie
  • Žánr: Dokumentární
  • Hlavní postava: Jeff Koons





Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com