Hunger Games: Balada o ptácích a hadech (11/2023)



Hodnocení: 67 % na ČSFD ->> https://www.csfd.cz/film/1108672-hunger-games-balada-o-ptacich-a-hadech/prehled/

Film Hunger Games: Balada o ptácích a hadech je prequelem slavné série Hunger Games a odehrává se 64 let před událostmi prvních filmů. Tentokrát se příběh zaměřuje na mládí Coriolana Snowa, budoucího autoritářského prezidenta Panemu. Film sleduje jeho proměnu z ambiciózního mladíka, který má na starosti mentoring splátkyně Lucy Gray Baird během 10. Hladových her. Příběh ukazuje, jak Snowova touha po moci a lásce k Lucy formují jeho budoucí krutost​.

Děj a postavy:
Mladý Coriolanus Snow (Tom Blyth) dostává šanci zachránit postavení své rodiny tím, že jako mentor povede Lucy Gray Baird (Rachel Zegler), splátkyni z 12. kraje, v nadcházejících Hladových hrách. Jak se mezi nimi vytváří romantické pouto, Snow se začne rozhodovat mezi láskou a ambicemi. Jeho příběh postupně odhaluje, jak okolní vlivy a touha po moci vedou k jeho přerodu v chladného a nemilosrdného vládce​.

Žánr a kontext:
Film se řadí do žánru dystopických young adult filmů, kde jsou klíčová témata jako moc, zrada a přežití. Ačkoliv se méně soustředí na akci a více na vývoj postav a jejich vztahů, nabízí silnou výpravu a dramatické momenty. Zatímco původní Hunger Games kladly důraz na odboj a naději, Balada o ptácích a hadech zkoumá především téma moci a manipulace​.

Produkce a Režie:
Režie se znovu ujal Francis Lawrence, který již režíroval několik filmů z původní série. Příběh je adaptací knihy Suzanne Collins, která napsala stejnojmenný prequel. Výrazné herecké výkony podávají Tom Blyth a Rachel Zegler, přičemž vedlejší role ztvárnili herci jako Viola Davis, Peter Dinklage a Hunter Schafer​.

Doplňující informace:

  • Délka filmu: 157 minut
  • Premiéra: 16. listopadu 2023 (ČR)
  • Hlavní obsazení:
    Tom Blyth (Coriolanus Snow)
    Rachel Zegler (Lucy Gray Baird)
    Viola Davis (Dr. Gaul)
    Peter Dinklage (Casca Highbottom)
    Hunter Schafer (Tigris Snow)
    Jason Schwartzman (Lucretius Flickerman)
  • Režie: Francis Lawrence
  • Země původu: USA
  • Žánr: Dystopický, sci-fi, drama
  • Hudba: James Newton Howard
  • Kamera: Jo Willems
  • Scénář: Michael Arndt, Michael Lesslie, Suzanne Collins (kniha)





Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com