Sestry z kouřové sauny (11/2023)



Hodnocení: 73 % na ČSFD ->> https://www.csfd.cz/film/1296120-sestry-z-kourove-sauny/prehled/

Sestry z kouřové sauny (Smoke Sauna Sisterhood) je estonský dokumentární film z roku 2023, který režírovala Anna Hints. Film se odehrává v tradiční kouřové sauně v Estonsku, která je zapsána na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Tato sauna není pouze místem pro fyzickou očistu, ale i pro očistu duše. Skupina žen se zde schází, aby sdílely své životní příběhy, prožívaly své emoce a rituálně smývaly nejen tělesný pot, ale i vnitřní tíhu.

Děj a postavy:

Film nemá typickou zápletku s jednotlivými postavami, ale spíše zachycuje kolektivní zkušenosti skupiny žen. V kouřové sauně sdílejí intimní příběhy o tématech jako jsou vztahy, sexualita, těhotenství, potraty, násilí a osobní traumata. Tyto příběhy jsou vyprávěny ve velmi intimním a bezpečném prostředí sauny, což ženám umožňuje se otevřít a očistit se nejen fyzicky, ale i emocionálně​.

Žánr a kontext:

Film patří do žánru dokumentárního filmu s prvky intimního portrétu. Režisérka Anna Hints, vystudovaná etnoložka, v něm zkoumá roli tradičních rituálů v moderní společnosti a to, jak sauna funguje jako místo pro sdílení a léčení. Saunování je zde zobrazeno nejen jako fyzický akt, ale také jako duchovní a emocionální očista. Sestry z kouřové sauny se zaměřují na otázky ženské identity, solidarity a propojení s přírodou​.

Produkce a ocenění:

Režisérka Anna Hints strávila natáčením sedm let a film se odehrává v různých saunách po celém Estonsku. Film byl uveden na prestižním festivalu Sundance, kde získal cenu za nejlepší režii. Diváci a kritici jej oceňují pro jeho emotivní hloubku, intimní atmosféru a minimalistické pojetí​.

Doplňující informace:

Délka filmu: 89 minut
Premiéra: 23. listopadu 2023 (ČR)
Země původu: Estonsko, Francie
Žánr: Dokumentární






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com