Den díkůvzdání (11/2023)



Hodnocení: 84 % na ČSFD ->>  https://www.csfd.cz/film/1350641-den-dikuvzdani/prehled/

Film Den díkůvzdání (Thanksgiving) je americký hororový slasher z roku 2023, který režíroval Eli Roth. Snímek je dlouho očekávanou celovečerní verzí původního fiktivního traileru, který Roth vytvořil pro kultovní film Grindhouse (2007). Tento krvavý thriller sleduje příběh městečka Plymouth v Massachusetts, kde se po tragické události během Černého pátku objeví maskovaný vrah, který začne systematicky vraždit obyvatele. Vrah známý jako John Carver se zaměřuje na skupinu teenagerů a jejich rodiny, a celé město začne být plné strachu a paranoie​.

Děj a postavy:

V centru příběhu je šerif Newlon (Patrick Dempsey), který se snaží ochránit město před záhadným vrahem. Hlavními postavami jsou také středoškoláci, včetně Jessicy (Nell Verlaque) a Gabrielly (Addison Rae), kteří se ocitají v ohrožení, když vrah postupně útočí na jejich blízké. Film je typickým slasherem, kde nechybí krvavé scény a napětí, ale zároveň si pohrává s černým humorem a odkazuje na tradiční hororová klišé​.

Žánr a kontext:

„Den díkůvzdání“ je čistokrevný slasher, který se inspiruje filmy z 80. let, kdy byl tento žánr na vrcholu. Režisér Eli Roth, známý pro své horory jako Hostel či Cabin Fever, v tomto snímku kombinuje gore s humorem, což je typické pro jeho styl. Film se zároveň tematicky dotýká společenské kritiky konzumní společnosti, když je klíčovou událostí příběhu nákupní šílenství během Black Friday, které spustí krvavý řetězec vražd​.

Produkce a režie:

Film režíroval Eli Roth, který je známý svou prací v hororovém žánru. Scénář napsal společně s Jeffem Rendellem. Hudbu složil Brandon Roberts a natáčení probíhalo v Torontu a Hamiltonu, v Kanadě. Film byl vydán v listopadu 2023 a rychle získal pozornost fanoušků hororového žánru​.

Doplňující informace:

Délka filmu: 106 minut
Premiéra: 17. listopadu 2023 (USA)
Hlavní obsazení:

  • Patrick Dempsey (šerif Newlon)
  • Addison Rae (Gabriella)
  • Nell Verlaque (Jessica)
  • Rick Hoffman (Thomas Wright)
  • Gina Gershon (Amanda Collins)

Režie: Eli Roth
Země původu: USA
Žánr: Horor, Slasher






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com