Noční koupání (01/2024)



Hodnocení: 51 % na ČSFD ->> https://www.csfd.cz/film/1303808-nocni-koupani/prehled/

Noční koupání (2024) je hororový snímek režiséra Bryce McGuirea, který se zaměřuje na rodinu Wallerových, jež se právě přestěhovala do domu s velkým bazénem na klidném předměstí. Hlavní postava, bývalý hráč baseballu Ray (hraje ho Wyatt Russell), trpí degenerativním onemocněním, a proto si rodina vybrala dům s bazénem jako ideální místo pro jeho rehabilitaci. Netuší však, že voda v bazénu skrývá temné tajemství, které brzy začne ohrožovat jejich životy.

Děj

Příběh se zaměřuje na Rayovu rodinu, která se přestěhuje do nového domu a doufá, že zde najde klid a prostor pro Rayovu rehabilitaci ve vodě. Jakmile se ale Ray začne věnovat nočnímu koupání, rodina zjišťuje, že v bazénu číhá zlo. Děsivé události začínají narůstat a atmosféra domu se mění z přátelské na hrůzostrašnou. Noční koupání, které mělo přinést úlevu, se stává smrtelně nebezpečným.

Herecké výkony a režie

Wyatt Russell v roli otce rodiny přináší přesvědčivý výkon, zvláště v momentech, kdy se vyrovnává s postupující nemocí i s nadpřirozenými událostmi kolem bazénu. Jeho manželku hraje Kerry Condon, která ztvárňuje silnou a ochranitelskou matku, snažící se chránit své děti před neznámým nebezpečím. Režisér Bryce McGuire kombinuje klasické hororové prvky s rodinným dramatem, což vytváří napětí a atmosféru nejistoty. Film však trpí občasnou předvídatelností, kterou někteří diváci kritizovali.

Vizuální efekty a atmosféra

Noční koupání se pyšní atmosférickými záběry nočních scén u bazénu, které dodávají filmu temnou a napjatou náladu. Voda v bazénu, která měla být symbolem naděje, se stává centrem děsivých událostí. I když vizuální efekty nejsou na úrovni nejlepších hororových snímků, záběry vody a nočních scén přispívají k pocitu znepokojení a strachu.

Kritika a přijetí

Film obdržel smíšené recenze, přičemž někteří diváci oceňovali neotřelý námět se strašidelným bazénem, zatímco jiní kritizovali nedostatek originality a slabší lekačky. Fanoušci hororu se shodují, že jde o solidní příspěvek do žánru, i když nepřináší žádné výrazné inovace. I přes kritiku ohledně scénáře a některých slabších momentů film zanechal určitý dojem, zejména díky sympatickým postavám a napínavé atmosféře.

Délka filmu: 90 minut
Premiéra: 4. ledna 2024 (Česko)
Hlavní obsazení: Wyatt Russell, Kerry Condon
Režie: Bryce McGuire
Země původu: USA






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com