Laputa: Nebeský zámek (01/2024)



Hodnocení: 85 % na ČSFD ->> https://www.csfd.cz/film/28495-laputa-nebesky-zamek/prehled/

Laputa: Nebeský zámek (1986) je jedním z ikonických filmů japonského režiséra Hayao Miyazakiho a jedno z prvních děl slavného Studia Ghibli. Tento animovaný film kombinuje dobrodružné a fantasy prvky s technickým sci-fi stylem. Děj se odehrává v alternativní historii, kde lidstvo objevilo létající města, přičemž Laputa je nejmocnější z nich.

Děj

Příběh sleduje Sheetu, mladou dívku s magickým krystalem, která se ocitá ve vzduchu, unášena piráty a vládními agenty, protože její krystal je klíčem k odhalení Laputy – legendárního města v oblacích. Na své cestě potkává Pazua, statečného chlapce z hornického města, který jí pomáhá uprchnout. Společně čelí mnoha nebezpečím, aby našli tajemné létající město a ochránili jeho moc před zneužitím.

Herecké výkony a režie

Film se pyšní tradiční ruční animací, která je jedním z poznávacích znaků Miyazakiho tvorby. Hayao Miyazaki do příběhu vkládá své oblíbené motivy: fascinaci letectvím, ekologické varování a důraz na odvahu a přátelství. Kombinace akčních scén a emotivních momentů tvoří nezapomenutelný zážitek pro diváky všech věkových kategorií.

Vizuální efekty a atmosféra

Vizuální stránka filmu, kterou zajišťuje Studio Ghibli, patří k jeho největším silám. Detailně vykreslené prostředí, od obloukových vzducholodí až po nádherné přírodní scenérie, vytváří kouzelný svět, který zaujme každého milovníka animace. Film kombinuje akční prvky, jako jsou vzdušné bitvy, s poklidnými, téměř meditativními záběry na přírodu a létající města.

Kritika a přijetí

Laputa: Nebeský zámek byla pozitivně přijata po celém světě a stala se klasickým příkladem japonské animace. Kritici film chválí pro jeho nádherné vizuální zpracování a emotivní příběh. I když se občas kritizuje určitá délka vyprávění, celkově je film považován za mistrovské dílo Miyazakiho rané tvorby.

Délka filmu: 124 minut
Premiéra: 2. srpna 1986
Hlavní obsazení: Keiko Yokozawa, Mayumi Tanaka, Kotoe Hatsui
Režie: Hayao Miyazaki
Země původu: Japonsko






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com