To se mi snad zdá (01/2024)



Hodnocení: 69 % na ČSFD ->> https://www.csfd.cz/film/1246937-to-se-mi-snad-zda/prehled/

To se mi snad zdá (2023) je komediálně-dramatický film s prvky surrealismu, který režíroval Kristoffer Borgli. Hlavní roli v něm ztvárňuje Nicolas Cage jako Paul Matthews, vysokoškolský profesor, jehož život se nečekaně změní, když se stane virální senzací díky tomu, že se začíná objevovat ve snech jiných lidí. Co začíná jako neškodný a zábavný fenomén, brzy přeroste v noční můry, které změní jeho popularitu v nenávist a strach.

Děj

Film sleduje Paula, který se zpočátku těší pozornosti, kterou získává díky tomu, že se lidem zjevuje ve snech. Postupně však začne být v těchto snech spojován s děsivými situacemi, což vede k jeho ostrakizaci. Film se zaměřuje na otázky identity, slávy a toho, jak neovladatelné faktory mohou zničit něčí život. Nicolas Cage zde ukazuje brilantní ztvárnění obyčejného muže, který se musí vyrovnat s těžkými následky své nechtěné „slávy“.

Herecké výkony a režie

Nicolas Cage podává v tomto filmu neobvyklý a překvapivě jemný výkon, kdy jeho obvykle extravagantní herectví je zde výrazně upozaděno. Kristoffer Borgli, známý pro své unikátní nápady a vypravěčský styl, přináší svěží přístup, přičemž využívá snové sekvence k podtržení hlubších myšlenek filmu. Někteří kritici film označují za vizuálně atraktivní, ale upozorňují, že scénář by mohl být místy propracovanější.

Vizuální efekty a atmosféra

Film má silný vizuální styl, který kombinuje snové sekvence s každodenní realitou, což umocňuje hlavní téma filmu – přechod mezi skutečností a sny. Snímky jsou pečlivě komponovány a přispívají k surrealistické atmosféře, kterou film nabízí.

Kritika a přijetí

To se mi snad zdá obdrželo smíšené až pozitivní recenze. Diváci oceňují originální koncept a Nicolasův výkon, ale někteří kritizují, že film postrádá jasnější směřování a místy vyznívá poněkud prázdně. Přesto si film získal své místo mezi nezávislými filmy, které přinášejí netradiční pohled na otázky slávy a veřejného mínění.

Délka filmu: 102 minut
Premiéra: 10. listopadu 2023
Hlavní obsazení: Nicolas Cage, Julianne Nicholson, Michael Cera
Režie: Kristoffer Borgli
Země původu: USA






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com