Muž jménem Ove (01/2024)



Hodnocení: 81 % na ČSFD ->> https://www.csfd.cz/film/73244-muz-jmenem-ove/prehled/

Muž jménem Ove (2015) je švédské drama s prvky černého humoru, které režíroval Hannes Holm podle bestselleru Fredrika Backmana. Film sleduje život staršího, mrzutého muže Oveho (Rolf Lassgård), který po smrti své ženy a ztrátě práce ztrácí smysl života a rozhodne se skoncovat se vším. Jeho pokusy o sebevraždu však neustále přerušují noví sousedé, kteří do Oveho života přinášejí chaos i nové přátelství.

Děj

Ove je starý, nevrlý muž, který má pevně stanovený řád ve svém životě. Po smrti své milované ženy Sonji ztrácí veškerou chuť žít a opakovaně se pokouší o sebevraždu. Jeho plány však neustále narušuje příchod nové rodiny do sousedství, zejména energická Parvaneh a její děti. Postupně se mezi nimi rozvíjí vztah, který Oveho donutí znovu přehodnotit svůj postoj k životu a světu.

Herecké výkony a režie

Rolf Lassgård exceluje v roli Oveho, kdy bravurně kombinuje drsný exteriér s citlivými, emocionálními momenty. Jeho výkon je jedním z hlavních důvodů, proč si film získal širokou diváckou základnu. Režisér Hannes Holm úspěšně balancuje mezi humorem a tragédií, čímž diváky vtahuje do příběhu a zároveň je dojímá i rozesmívá.

Vizuální efekty a atmosféra

Film využívá realistických a poklidných skandinávských exteriérů, které podtrhují melancholickou, ale zároveň komickou atmosféru. Kamera zachycuje jak Oveho přísný pohled na svět, tak i jemnější, emotivnější scény, které zobrazují jeho vztah k minulosti a jeho ženě.

Kritika a přijetí

Muž jménem Ove byl kritikou i diváky velmi dobře přijat, a to především díky silnému hereckému výkonu Rolf Lassgårda a vyváženému scénáři. Film byl také nominován na několik cen, včetně nominace na Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Někteří kritici však upozorňují na předvídatelnost děje, ale celkově film získal chválu za svou lidskost a schopnost vyvolat silné emoce.

Délka filmu: 116 minut
Premiéra: 25. prosince 2015
Hlavní obsazení: Rolf Lassgård, Bahar Pars, Tobias Almborg
Režie: Hannes Holm
Země původu: Švédsko






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com