Malíř jejího těla (01/2024)



Hodnocení: 71 % na ČSFD ->> https://www.csfd.cz/film/1361933-malir-jejiho-tela/prehled/

Malíř jejího těla (2023) je francouzský životopisný film, který režíroval Martin Provost. Příběh se zaměřuje na slavného francouzského malíře Pierra Bonnarda a jeho celoživotní múzu Marthu de Méligny, která měla klíčový vliv na jeho tvorbu a život. Film sleduje jejich vzájemný vztah od chvíle, kdy se setkali, až po jejich společný život v Normandii, kde se usadili v roce 1912. Martha byla pro Bonnarda více než jen inspirací – byla nedílnou součástí jeho uměleckého vyjádření.

Děj

Příběh filmu je zasazen do období, kdy Bonnard, v podání Vincenta Macaigne, nachází v Martě (Stacy Martin) nejen múzu, ale i životní partnerku. Postupně sledujeme, jak se Marta stává středem jeho tvorby, přičemž jejich vztah se komplikuje a prohlubuje. Bonnardovo umění, které se zaměřuje především na intimní portréty, je těsně propojeno s jejich osobním životem, což film ukazuje skrze jejich citovou dynamiku.

Herecké výkony a režie

Vincent Macaigne a Stacy Martin v hlavních rolích podávají výjimečné výkony. Macaigne přináší do role Bonnarda jemnost a hluboké propojení s jeho dílem, zatímco Stacy Martin skvěle ztvárňuje Martu, která je jak silná, tak křehká postava. Režie Martina Provosta, známého pro své citlivé biografické snímky, přináší obrazové vyjádření, které dokonale odpovídá výtvarnému stylu samotného Bonnarda.

Vizuální efekty a atmosféra

Film je vizuálně krásný a věrně zachycuje atmosféru počátku 20. století ve Francii. Režisér klade velký důraz na detail, a to nejen v prostředí, ale i ve způsobu, jakým jsou zachyceny Bonnardovy malby a jejich vztah k Martě. Prostředí Normandie, kde žili, dodává filmu intimní a klidnou atmosféru, která kontrastuje s vnitřním napětím mezi postavami​.

Kritika a přijetí

Film byl přijat kladně, zejména díky své vizuální kráse a silným hereckým výkonům. Někteří kritici však poukazují na to, že děj místy postrádá dynamiku a film může působit příliš pomalým tempem. Přesto je Malíř jejího těla ceněn pro svou věrnost historickému kontextu a emocionální hloubku, kterou přináší skrze postavy.

Délka filmu: 122 minut
Premiéra: 25. ledna 2024
Hlavní obsazení: Vincent Macaigne, Stacy Martin
Režie: Martin Provost
Země původu: Francie






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com