Chudáčci (01/2024)



Hodnocení: 80 % na ČSFD ->> https://www.csfd.cz/film/1002404-chudacci/prehled/

Chudáčci (2023), režie Yorgos Lanthimos, je unikátní filmová adaptace knihy Alasdaira Graye. Film přináší surrealistický a groteskní příběh, který sleduje život Belly Baxter, ženy, kterou znovu oživil excentrický vědec po její smrti. Tento příběh o objevování svobody, sexuální identity a společenských norem přináší novou perspektivu na viktoriánskou éru, plnou sociálních konvencí a politických tlaků.

Děj

Film začíná smrtí Belly, kterou vědec Godwin Baxter (Willem Dafoe) znovu oživí. Baxter experimentuje s transplantací mozku a Bella tak dostává novou šanci na život. Tím začíná její cesta sebepoznání a svobody, kde Bella zjišťuje, co znamená být ženou ve světě plném společenských omezení. Film se rychle přemění v bizarní a satirické putování, kdy Bella zažívá nové kultury, objevuje své tělo a své touhy, a setkává se s postavami jako právník Duncan Wedderburn (Mark Ruffalo), který ji doprovází na jejím dobrodružství.

Herecké výkony a režie

Emma Stone exceluje v roli Belly Baxter, která kombinuje nevinnost s odvážným přístupem k objevování vlastní identity. Její ztvárnění postavy je nejen odvážné, ale také emocionálně silné a komplexní. Willem Dafoe jako vědec Godwin Baxter přináší roli groteskní postavy a Mark Ruffalo svým výkonem přidává filmu komediální a ironický tón. Režie Yorgose Lanthimose, známého pro filmy jako Humr a Zabití posvátného jelena, zajišťuje, že se jedná o film plný nečekaných zvratů a groteskního humoru​.

Vizuální efekty a atmosféra

Chudáčci jsou vizuálně ohromujícím dílem. Film využívá výrazné steampunkové prvky, fantastické kulisy a kombinaci gotického a surrealistického stylu, což vytváří unikátní prostředí, které dokonale doplňuje příběh Belly. Kamera umocňuje atmosféru tím, že často kombinuje realistické scény s fantazijními prvky, které podtrhují Bellinu nespoutanou povahu a její cestu k objevování světa​.

Kritika a přijetí

Film získal širokou chválu za svůj vizuální styl a herecké výkony. Emma Stone je často chválena za jeden z nejlepších hereckých výkonů své kariéry. Někteří kritici však upozorňují, že film může být pro diváky, kteří nejsou zvyklí na Lanthimosův styl, místy těžko srozumitelný nebo příliš bizarní. Přesto je Chudáčci považován za mistrovské dílo, které nabízí nový pohled na viktoriánskou společnost a otázky svobody a genderových rolí​.

Délka filmu: 141 minut
Premiéra: 8. prosince 2023 (USA), 25. ledna 2024 (Česko)
Hlavní obsazení: Emma Stone, Willem Dafoe, Mark Ruffalo, Ramy Youssef
Režie: Yorgos Lanthimos
Země původu: USA, Velká Británie​






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com