Premiantka (02/2024)



Hodnocení: 52 % na ČSFD ->> https://www.csfd.cz/film/1458589-premiantka/prehled/

Premiantka (2024) je drama režírované Jade Halley Bartlett a hlavní role ztvárňují Jenna Ortega a Martin Freeman. Film se zaměřuje na komplikovaný vztah mezi talentovanou studentkou Cairo Sweet a jejím profesorem literatury, který se během jejich společné práce na literárním projektu dostává do znepokojivé sféry intimity a manipulace.

Děj

Příběh sleduje mladou studentku Cairo (Jenna Ortega), která se snaží prosadit ve světě literatury pod vedením svého charismatického učitele Millera (Martin Freeman). Jejich vztah, který zpočátku působí jako mentorství, se postupně mění v něco mnohem temnějšího, když oba překračují hranice učitel-žák. Cairo začíná objevovat svou moc a touhy, zatímco Miller se ocitá v etických dilematech a ztrácí kontrolu nad svými emocemi​.

Herecké výkony a režie

Herecké duo Jenna Ortega a Martin Freeman podává působivé výkony. Ortega se skvěle zhostila role intelektuálně vyspělé, ale emočně nezralé Cairo, která zkoumá vlastní identitu a vztahy. Freeman naopak ztělesňuje postavu profesora, jehož křehká hranice mezi profesní etikou a osobními city je čím dál více narušována. Kritici ocenili jejich individualní výkony, ale mezi oběma postavami podle některých chybí chemie​.

Vizuální efekty a atmosféra

Režie a vizuální stránka filmu se soustředí na komorní atmosféru. Prostředí střední školy a Millerova učebna jsou ztvárněny minimalisticky, čímž se zdůrazňuje intenzita dialogů a emocionální dynamika mezi postavami. Významné scény jsou vizuálně podtrženy výbornou kamerou, která umocňuje napětí a vnitřní boj postav​.

Kritika a přijetí

Premiantka obdržela smíšené recenze. Kritici ocenili zpracování složitých emocionálních a etických témat, ale poukázali na to, že filmu chybí silnější narativní vrchol. Zatímco někteří diváci oceňují intelektuální přístup k tématu vztahů a manipulace, jiní jej považují za příliš pomalý a náročný na sledování​.

Délka filmu: 116 minut
Premiéra: 1. února 2024
Hlavní obsazení: Jenna Ortega, Martin Freeman, Dagmara Dominczyk, Bashir Salahuddin
Režie: Jade Halley Bartlett
Země původu: USA






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com