Franta mimozemšťan (02/2024)



Hodnocení: 34 % na ČSFD ->> https://www.csfd.cz/film/1341692-franta-mimozemstan/prehled/

Franta mimozemšťan (2024), režírovaný Rudolfem Havlíkem, je česká komediální sci-fi parodie, která sleduje nečekané přistání mimozemšťana ve vesnici v České republice. Hlavním hrdinou je Franta, mimozemšťan v podání Jakuba Prachaře, který se díky svému zvláštnímu chování a pohybům stává centrem pozornosti místních obyvatel. Film se pokouší kombinovat sci-fi prvky s typicky českým humorem a venkovskou atmosférou, což však vedlo k rozporuplným reakcím publika.

Děj

Příběh se točí kolem přistání UFO nedaleko české vesnice, kde Franta, mimozemšťan, začne interagovat s místními obyvateli, kteří se s ním zpočátku pokoušejí navázat kontakt. Během filmu dochází k řadě absurdních a bizarních situací, často souvisejících s vesnickým prostředím. Důraz je kladen na komediální interakce mezi mimozemšťanem a postavami z vesnice, které se snaží přizpůsobit Frantově přítomnosti​.

Herecké výkony a režie

Jakub Prachař v roli Franty vyniká díky svému neuvěřitelně fyzickému a komickému hereckému výkonu, kdy se jeho pohyby stávají jedním z hlavních zdrojů humoru. Dalšími výraznými herci jsou Filip Březina, Kateřina Marie Fialová, Leoš Noha a Jiří Langmajer, kteří představují různé charaktery obyvatel vesnice. Přestože se herci snaží dát do filmu humor a energii, scénář je často kritizován za svou slabost a nelogičnost​.

Vizuální efekty a atmosféra

Na české poměry je film vizuálně dobře zvládnutý, s povedenými efekty, které zaujmou v žánru sci-fi. Zajímavostí je také zasazení do vesnického prostředí, což dává filmu jedinečnou atmosféru. Bohužel však samotný obsah filmu nedokázal udržet krok s vizuální stránkou, a mnohé scény a dialogy působí nepovedeně nebo zbytečně přehnaně​.

Kritika a přijetí

Film Franta mimozemšťan čelí převážně negativní kritice. Recenzenti si stěžují na špatně napsaný scénář, nudné a zdlouhavé scény a nefungující humor. Někteří kritici oceňují herecké výkony a vizuální stránku filmu, ale celkově se shodují, že potenciál sci-fi komedie nebyl využit. Někteří diváci však vnímali film jako lehkou a bezstarostnou zábavu, a přestože se jedná o „kravinu“, někteří se dokázali pobavit​.

Délka filmu: 108 minut
Premiéra: 8. února 2024
Hlavní obsazení: Jakub Prachař, Filip Březina, Kateřina Marie Fialová, Leoš Noha, Jiří Langmajer
Režie: Rudolf Havlík
Země původu: Česko






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com