Písně (02/2024)



Hodnocení: 74 % na ČSFD ->>  https://www.csfd.cz/film/1329033-pisne-zeme/prehled/

Film Písně země (2024), režie Margreth Olin, je poetickým a hluboce citlivým dokumentárním snímkem, který zkoumá propojení člověka s přírodou a plynutím času. Vypráví příběh o tom, jak se prapůvodní síly přírody odrážejí v lidském životě a vztazích, zejména těch rodinných. Je to film, který svou estetickou krásou přináší nejen vizuální potěšení, ale i prostor k zamyšlení nad tím, co znamená být součástí přírody.

Děj

Příběh se točí kolem života stárnoucí manželské dvojice, kterou sledujeme na jejich cestě skrze nádhernou a drsnou norskou krajinu. Film ukazuje nejen jejich vztah k přírodě, ale i k sobě navzájem, přičemž příroda hraje v jejich životě roli jakéhosi tichého, ale přítomného svědka. Obraz stárnoucího páru se postupně stává jakousi metaforou pro pomíjivost a cykličnost života, kdy jednotlivé roční období jsou symboly lidských emocí a životních etap​.x;

Herecké výkony a režie

Hlavní „herecké výkony“ zde nejsou ztvárněny herci, ale reálnými lidmi, konkrétně rodiči režisérky Margreth Olin. Jejich příběh je podán s obrovskou autentičností, což dává celému snímku ještě větší hloubku. Režisérka v tomto dokumentu neplní pouze roli vypravěčky, ale i dcery, která s respektem a pokorou sleduje život svých rodičů. Margreth Olin využívá minimalistický styl a jemně citlivý přístup, čímž se jí daří vytvářet hluboký emocionální zážitek​.

Vizuální efekty a atmosféra

Film je vizuálně ohromující, přičemž záběry norských fjordů, lesů a hor jsou skutečně dechberoucí. Každý záběr je promyšleně komponován tak, aby diváka vtáhl do majestátního světa přírody. Kameraman dokáže zachytit krásu detailů – od kapek rosy až po rozlehlost ledovcových scenérií. V kombinaci s jemnou hudbou, která podtrhuje celkovou melancholickou atmosféru, působí snímek místy až meditačně​.

Kritika a přijetí

Film Písně země si získal pozitivní ohlasy, a to nejen díky vizuální kráse, ale také pro své hluboké myšlenkové poselství. Někteří diváci však filmu vytýkají určitou monotónnost a fakt, že se příběh může místy zdát příliš pomalý. Přesto je film považován za důležitý příspěvek k debatě o propojení člověka s přírodou a o udržitelnosti. Tento snímek bude pravděpodobně silně rezonovat s diváky, kteří mají rádi poetické a meditativní filmy​.

Délka filmu: 93 minut
Premiéra: 15. února 2024
Hlavní obsazení: Margreth Olin (režie, vypravěčka), její rodiče (hlavní postavy)
Režie: Margreth Olin
Země původu: Norsko






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com