Nežádoucí (04/2024)




Hodnocení: 71 % na CSFD ->> https://www.csfd.cz/film/1413763-nezadouci/prehled/

Film Nežádoucí (2023) je dramatem, které se zaměřuje na sociální napětí a problémy etnických menšin v předměstích Francie. Režisér Ladj Ly, známý svým dřívějším úspěchem Bídníci (2019), pokračuje v zkoumání sociální nespravedlnosti, tentokrát skrze politické a komunitní postavy, které reflektují systémovou nerovnost.

Děj:
Film sleduje několik postav, které jsou různým způsobem zapojeny do napětí v problematických čtvrtích francouzských měst. Zvláštní pozornost je věnována etnickým menšinám, jejich vztahům s úřady a napětím mezi komunitami a policií. Hlavním dějištěm filmu jsou chudinská předměstí, kde se každodenní život odehrává pod tlakem sociálních a politických nespravedlností. Každá postava se musí vypořádat s vlastními problémy, zatímco film ukazuje napjaté vztahy mezi politickými představiteli, místními obyvateli a aktivisty, kteří se snaží bojovat za práva svých komunit.

Herecké výkony a režie:
Ladj Ly pokračuje v tom, co začal ve Bídnících, a to s důrazem na autenticitu postav a prostředí. Alexis Manenti v hlavní roli přináší silný výkon jako představitel jedné z ústředních postav, který se musí vyrovnat s tlakem své role ve společnosti. Režie Ladje Lye je strhující, ale někteří kritici filmu vyčítají, že není tak silný a ucelený jako jeho předchozí dílo. Přesto dokáže vytvářet napětí a atmosféru sociálního nepokoje s realistickým zobrazením problémů, které čelí menšiny v Evropě​.

Vizuální efekty a atmosféra:
Atmosféra filmu je surová a realistická, díky čemuž má divák pocit, že je svědkem dokumentárního záznamu. Prostředí předměstí je zpracováno s velkou mírou autenticity, což podtrhuje celkový pocit nespravedlnosti a beznaděje, kterým postavy čelí. Film se nebojí ukazovat tvrdou realitu života v těchto komunitách, což z něj dělá emocionálně náročné, ale důležité dílo.

Kritika a přijetí:
Film byl přijat s rozporuplnými reakcemi. Zatímco někteří diváci oceňují snahu poukázat na vážná témata, jiní film kritizují za přílišnou roztříštěnost a absenci větší hloubky. Kritici upozorňují na to, že film mohl být odvážnější v řešení některých témat a působí místy útržkovitě. I přesto se jedná o silné dílo, které rezonuje s aktuálními problémy a nastavuje zrcadlo současné evropské společnosti​.

Délka filmu: 101 minut
Premiéra: 4. dubna 2024
Hlavní obsazení: Alexis Manenti, Damien Bonnard, Djebril Zonga, Jeanne Balibar, Hélène Vincent
Režie: Ladj Ly
Země původu: Francie






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com