Červená želva (06/2024)




Hodnocení: 80% na ČSFD -> https://www.csfd.cz/film/416732-cervena-zelva/prehled/

Červená želva (La Tortue Rouge) je jedinečný animovaný film z roku 2016, který vznikl ve spolupráci mezi japonským Studiem Ghibli a evropskými tvůrci. Režie se ujal Michael Dudok de Wit, holandský režisér a animátor, který je známý pro své poetické a vizuálně silné krátké filmy. Červená želva je jeho prvním celovečerním snímkem a je to dílo, které se vymyká běžným filmovým normám svou jednoduchostí, tichostí a hlubokým zamyšlením nad cyklem života.

Děj a hlavní postavy

Příběh filmu je minimalistický, ale nesmírně působivý. Začíná tím, že se neznámý muž ocitá na opuštěném tropickém ostrově po ztroskotání své lodi. Pokouší se postavit vor, aby se mohl vrátit domů, ale pokaždé, když vypluje na moře, mu jeho snahu zhatí obrovská červená želva, která mu vor zničí. Po dalším pokusu želvu konfrontuje a ta se promění v ženu, s níž muž později založí rodinu.

Film se postupně stává meditací o přírodě, lásce, rodině a koloběhu života. Sleduje, jak muž a žena žijí na ostrově, vychovávají své dítě a čelí výzvám i radostem, které jim přináší život v izolaci. Červená želva je příběhem o přijetí života takového, jaký je, se všemi jeho krásami a těžkostmi.

Vizuální a hudební stránka

Animace je jednou z nejsilnějších stránek filmu. Je jednoduchá, ale přitom nádherně zpracovaná, s důrazem na detaily a atmosféru. Studio Ghibli přispělo svými zkušenostmi a estetickým citem, což je na filmu patrné. Film neobsahuje žádné dialogy, což ještě více podtrhuje vizuální vyprávění a nutí diváka soustředit se na obraz a zvuky přírody.

Hudbu k filmu složil Laurent Perez del Mar, jehož soundtrack jemně doplňuje vizuální stránku a vytváří emocionálně nabitou atmosféru, která oslovuje diváky na hluboké úrovni. Hudba je subtilní, ale zároveň silná, a umocňuje momenty radosti, smutku a klidu, které film přináší.

Kritika a přijetí

Červená želva byla velmi dobře přijata jak kritiky, tak diváky. Film byl nominován na Oscara v kategorii nejlepší animovaný film a získal mnoho dalších ocenění na mezinárodních filmových festivalech. Kritici chválili zejména jeho vizuální krásu, emocionální hloubku a schopnost vyprávět silný příběh bez jediného slova.

Někteří diváci mohou považovat film za příliš pomalý nebo jednoduchý, ale pro ty, kteří ocení meditativní tempo a vizuální poezii, je Červená želva mistrovským dílem. Film nabízí divákům prostor k přemýšlení a kontemplaci, což je v dnešní době akčních a rychlých filmů vzácné a osvěžující.

Závěr

Červená želva je film, který se nesnaží ohromit složitým dějem nebo dramatickými zvraty. Místo toho nabízí tichou a hlubokou meditaci o životě, která oslovuje diváky svou jednoduchostí a univerzálním poselstvím. Je to film, který osloví všechny, kdo hledají něco jiného – něco klidného, krásného a hluboce lidského.

Délka filmu: 80 minut
Premiéra: 18. května 2016 (Festival v Cannes), 2017 (Česko)
Režie: Michael Dudok de Wit
Žánr: Animovaný, Drama, Fantasy
Hudba: Laurent Perez del Mar
Scénář: Michael Dudok de Wit
Země původu: Francie, Belgie, Japonsko






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com