Ozi: Hlas pralesa (09/2024)




Hodnocení: ?% na CSFD -> https://www.csfd.cz/film/1327410-ozi-hlas-pralesa/prehled/

Ozi: Hlas pralesa je animovaný film z roku 2023, který vypráví příběh malé orangutanky jménem Ozi. Tento dojemný a zároveň poučný snímek přináší silné poselství o ekologii, ochraně přírody a významu rodiny, který osloví diváky všech věkových kategorií.

Děj a hlavní postavy

Ozi, zvídavá a odvážná orangutanka, žije se svou rodinou hluboko v deštném pralese. Její poklidný život se však náhle změní, když lesní požár zničí jejich domov a oddělí Ozi od rodičů. Po této tragédii je Ozi zachráněna a přijata do místního útulku pro osiřelé orangutany, kde se postupně učí komunikovat pomocí znakové řeči. Brzy se stane virální senzací na internetu, když začne sdílet své příběhy a návody, jak přežít v pralese.

Když Ozi zjistí, že její rodiče mohou být stále naživu, vydává se na nebezpečnou cestu zpět do pralesa, který se však dramaticky změnil. Odlesňování a ničení životního prostředí zanechaly její domov v troskách. Ozi se rozhodne nejen najít své rodiče, ale také upozornit svět na katastrofální následky lidské činnosti na přírodu.

Vizuální a hudební zpracování

Film se vyznačuje nádhernou animací, která realisticky a emotivně zachycuje krásy i devastaci pralesa. Tvůrci filmu využili bohaté barevné palety a detailních animací, aby přenesli diváky do srdce pralesa a ukázali kontrast mezi nedotčenou přírodou a její zničenou podobou.

Hudba, která doprovází Oziinu cestu, hraje klíčovou roli v budování atmosféry filmu. Soundtrack složený z emocionálních skladeb a tematických písní dodává filmu další vrstvu hloubky a přispívá k silnému dojmu, který film na diváky zanechá.

Produkce a zajímavosti

Na produkci filmu se podílely významné osobnosti, jako je Leonardo DiCaprio, který je známý svým angažmá v oblasti ochrany životního prostředí. Film byl natáčen s cílem nejen bavit, ale také vyvolat diskuzi o důležitosti ochrany deštných pralesů a biologické rozmanitosti.

Závěr

Ozi: Hlas pralesa je více než jen animovaný film – je to příběh o odvaze, naději a odhodlání postavit se za to, co je správné. Snímek má potenciál inspirovat jak mladé, tak dospělé diváky k zamyšlení nad tím, jak můžeme přispět k ochraně našeho životního prostředí.

Délka filmu, premiéra a hlavní obsazení

Délka filmu: 90 minut
Premiéra: 5. září 2024 (Česko)
Hlavní postavy:

  • Ozi (orangutanka)
  • Seema (Oziina matka)
  • JoJo (Oziin otec)
  • Kirani (pracovník útulku)
  • Robert (pracovník útulku)

Režie: Jméno režiséra zatím nezveřejněno
Žánr: Animovaný, Dobrodružný, Rodinný
Hudba: Richard Harvey, Elwin Hendrijanto
Scénář: Ricky Roxburgh
Země původu: Velká Británie






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com