Dan Da Dan: First Encounter (09/2024)




Hodnocení: ?% na CSFD -> https://www.csfd.cz/film/1537211-dan-da-dan-first-encounter/videa/

Dan Da Dan: First Encounter je japonský animovaný film z roku 2024, který se pohybuje na pomezí akční komedie, romantiky a sci-fi s prvky nadpřirozena. Film vychází z populární mangy a sleduje příběh dvou středoškoláků, kteří se náhodou zapletou do neuvěřitelného dobrodružství, které zpochybní jejich vnímání světa. Režii snímku má na starosti Fúga Jamaširo, známý svým citlivým a dynamickým přístupem k adaptacím mangy na velké plátno.

Příběh a hlavní postavy

Hlavní postavy filmu, Momo a Okarun, jsou studenti, kteří se silně liší v tom, čemu věří. Momo je přesvědčena o existenci duchů, ale nevěří na mimozemšťany, zatímco Okarun věří na mimozemšťany, ale popírá existenci duchů. Tato rozdílnost v jejich přesvědčení je přivede na zvláštní dobrodružství, kdy se rozhodnou navštívit místa spojená s okultismem a nadpřirozenem, aby zjistili, kdo má pravdu. Jak se ukáže, oba měli pravdu a ani jeden se nemýlil. Tím začíná jejich cesta plná nebezpečí, humoru a nečekaných zvratů.

Film představuje řadu akčních scén a dramatických momentů, kdy musí Momo a Okarun čelit různým nadpřirozeným hrozbám, zatímco se mezi nimi postupně rozvíjí přátelství a možná i něco víc.

Vizuální stránka a atmosféra

Vizuální stránka filmu je jedním z jeho nejsilnějších aspektů. Studio, které se podílelo na produkci filmu, je známé svými výraznými a detailně propracovanými animacemi, které dokonale zachycují dynamiku akčních scén a zároveň dokáží přenést diváky do surrealistického světa plného duchů a mimozemšťanů. Film kombinuje tradiční japonskou animaci s moderními technikami, což vytváří jedinečný vizuální zážitek.

Hudba, kterou pro film složil tým zkušených skladatelů, dodává scénám hloubku a emocionální náboj. Soundtrack podporuje jak napínavé momenty, tak i komediální pasáže, čímž film získává na pestrosti a dynamice.

Režie a produkce

Režisér Fúga Jamaširo se ve filmu opírá o své zkušenosti s adaptacemi populárních manga sérií. Jeho schopnost přenést komplexní děj a postavy z tištěné formy na plátno je obdivuhodná. Jamaširo si dává záležet na tom, aby zachoval esenci původní mangy, a zároveň přidává svůj vlastní režijní styl, který činí film přístupným nejen fanouškům původního materiálu, ale i novým divákům.

Závěr

Dan Da Dan: First Encounter je film, který nabízí nejen skvělou zábavu, ale také zamyšlení nad světem, ve kterém žijeme, a nad tím, co je skutečné a co ne. Je to příběh o dospívání, přátelství a odvaze postavit se neznámému, vše podané s humorem a akcí, kterou ocení diváci všech věkových kategorií.

Délka filmu, premiéra a hlavní obsazení

Délka filmu: 83 minut
Premiéra: 7. září 2024 (Česko)
Hlavní obsazení:

  • Šion Wakajama (Momo)
  • Nacuki Hanae (Okarun)
  • Nana Mizuki (vedlejší role)
  • Kaito Išikawa (vedlejší role)
  • Kazuja Nakai (vedlejší role)

Režie: Fúga Jamaširo
Žánr: Animovaný, Akční, Komedie, Romantický, Sci-Fi
Hudba: Kensuke Ušio
Kamera: Kazuto Izumida
Scénář: Hiroši Seko
Země původu: Japonsko






Autorkou tohoto článku je: Redaktorka Petra Vrchotická
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: pixabay.com a freepik.com